سکته قلبی یک فوریت پزشکی است که در آن، خون به اندازه کافی به عضلات قلب شما نرسیده و فعالیت الکتریکی قلب را با اختلال مواجه خواهد کرد. این وضعیت که در اصطلاح پزشکی آنفارکتوس میوکارد نامیده میشود، زمانی اتفاق میافتد که جریان خون در قلب مختل شود.
افرادی که بالای 40 سال سن دارند و یا سابقه خانوادگی ابتلا به سکته قلبی یا حمله قلبی را دارند، ممکن است بخواهند با علائم سکته قلبی آشنا شوند. اگر میخواهید بدانید که “علائم سکته قلبی چیست؟ شانس زندگی بعد از سکته قلبی چقدر است؟ یا بعد از سکته قلبی چه اتفاقی میافتد؟” در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با سکته قلبی آشنا شوید.
سکته قلبی چیست؟
بسیاری از بیمارانی که تجربه سکته قلبی یا حمله قلبی را داشتند، در حین بروز این عارضه درد شدیدی در ناحیه قفسه سینه را همراه با تنگی نفس تجربه میکنند. اما علت این اتفاق چیست؟ یا بهتر بگوییم که سکته قلبی چطور اتفاق میافتد؟
سکته یا حمله قلبی (Heart attack) که در اصطلاح پزشکی به عنوان آنفارکتوس میوکارد (Myocardial Infraction) نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که یکی از سرخرگهای حمل کننده خون و اکسیژن؛ مسدود شوند. علت مسدود شدن این سرخرگها را میتوان تشکیل پلاک در اثر تجمع رسوبات کلسیم و چربی دانست. زمانی که این پلاکها بزرگ شوند و دچار پارگی شوند، میتوانند لختههای خونی را وارد جریان خون کنند. لخته خون میتواند وارد شریانهای اصلی و منتهی به قلب شود و عروق قلبی را مسدود کند و در نتیجه، سبب بروز حمله یا سکته قلبی شوند. اصلی ترین عامل حمله قلبی را میتوان بیماری عروق کرونر دانست.
کمبود جریان خون و اکسیژن دو عامل مهم و تهدید کننده هستند که میتوانند باعث از بین رفتن بافت عضله شوند و در برخی موارد؛ ممکن است که مرگ ناگهانی را نیز به همراه داشته باشند.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره حمله و سکته قلبی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. دکتر رامین بقایی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
علائم سکته قلبی چیست؟
اغلب افرادی که دچار سکته قلبی میشوند پیش از بروز این حادثه، علائم و نشانههایی را تجربه میکنند. اما جالب است که درصد کثیری از بیماران، اهمیتی به این علائم نداده و در نتیجه دچار سکته قلبی میشوند. شایعترین علائم و نشانههایی که ممکن است در طول سکته قلبی تجربه کنید، عبارتند از:
تنگی نفس:
نفس تنگی و کوتاه شدن نفسها از دیگر علائم و نشانه های سکته قلبی هستند. با فشرده شدن قفسه سینه و همچنین مسدود شدن عروق قلبی، نفس کشیدن برای بیماران بسیار سخت خواهد شد.
درد قفسه سینه:
دردی که در طول سکته یا حمله قلبی تجربه میکنید، دردی همراه با احساس سنگینی؛ همچنین احساس سفت شدن و فشرده شدن عضلات قفسه سینه میباشد. گاهی اوقات درد قفسه سینه در طول سکته قلبی با احساس سوزش در قلب و سمت چپ قفسه سینه همراه خواهد بود.
حالت تهوع و استفراغ:
حالت تهوع و استفراغی که در طول حمله قلبی دارید، در اثر تحریک عصبی ایجاد میشود. اغلب افرادی که در معرض حمله قلبی قرار میگیرند، حالت تهوع و استفراغ را نیز تجربه میکنند. این علامت در زنان شایعتر از مردان میباشد.
تپش قلب نامنظم یا آریتمی قلبی:
یکی از علائم زودهنگامی که زمینه ساز سکته قلبی است، تپش قلب نامنظم یا همان آریتمی قلب میباشد. آریتمی به ریتم نامنظم و سریع قلب اتلاق میشود، که باعث ایجاد احساس ترس و ناراحتی در بیماران میگردد.
در صورت مشاهده علائم سکته قلبی هرچه سریعتر به اورژانس و پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.
احساس درد در بازو، دستها، شانه و گردن:
مسدود شدن رگ قلب باعث میشود تا سایر عروق قلبی برای خونرسانی به قلب بیشتر تلاش کنند. به همین علت فشار در ناحیه قفسه سینه بالا رفته و موجب بروز احساس درد و ناراحتی در بازو، شانه، گردن و دستها شود. این درد گاهی به سمت پشت گردن و فک نیز حرکت کرده و فشار میآورد.
از دیگر علائم سکته قلبی که بایستی به آنها دقت داشته باشید، عبارتند از:
- عرق سرد
- سبکی سر و سرگیجه
- احساس خستگی بی دلیل
- سوزش سر دل یا سوء هاضمه
تعریق زیاد بدن
تعریق زیاد بدن یکی از علائم سکته قلبی است. هنگامی که شریانهای قلبی مسدود میشوند، قلب برای حفظ جریان خون مجبور میشود تا بیشتر فعالیت کند. در پاسخ به این عملکرد، بدن شما برای پایین نگه داشتن افزایش دمای ناشی از فعالیت بیش از حد قلب، عرق میکند.
عرق کردن زیاد در سکته قلبی معمولاً بدون علت و ناگهانی است و معمولاً با علائم دیگری مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع و استفراغ همراه است. اگر دچار تعریق زیاد بدن به همراه سایر علائم سکته قلبی شدید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
دل درد
دل درد در سکته قلبی معمولاً در قسمت زیرین قفسه سینه احساس میشود و ممکن است به پشت یا شانهها نیز انتشار یابد. این درد معمولاً مبهم و مداوم است و ممکن است با علائم دیگری مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، حالت تهوع و استفراغ همراه باشد. دل درد در سکته قلبی معمولاً به علت اختلال در جریان خون به قلب است. هنگامی که شریانهای قلبی مسدود میشوند، قلب برای حفظ جریان خون مجبور میشود تا بیشتر فعالیت کند. این فعالیت بیش از حد قلب میتواند باعث تحریک عصبهای داخل قلب و ایجاد درد شود.
اضطراب
اضطراب در سکته قلبی معمولاً به صورت احساس ترس، نگرانی یا اضطراب شدید است. اضطراب در سکته قلبی معمولاً به علت اختلال در جریان خون به مغز است. هنگامی که شریانهای قلبی مسدود میشوند، قلب برای حفظ جریان خون مجبور میشود تا بیشتر فعالیت کند. این فعالیت بیش از حد قلب میتواند باعث تحریک عصبهای داخل مغز و ایجاد اضطراب شود. اضطراب میتواند بسیار شدید باشد و باعث شود که فرد احساس کند در حال مرگ است.
علائم سکته قلبی در زنان
به طور کلی تفاوت چندانی بین علائم و نشانههای رایج سکته قلبی در زنان و مردان وجود نداشته و نیازی نیست تا به دنبال علائمی متفاوت و عجیب غریب در زنان باشید. با این حال طبق گزارشاتی که منتشر شده، حملات قلبی در زنان خاموش بوده و ممکن است به طور ناگهانی موجب ایست قلبی و مرگ آنها شود. برخی از علائم سکته قلبی در زنان که بهتر است بشناسید عبارتند از:
- احساس خستگی
- تپش قلب نامنظم
- احساس سرگیجه و سبکی در سر
- احساس درد در گردن، شانهها، دست و بازو
برای اطلاعات بیشتر درباره سکته قلبی در زنان + علائم و راههای پیشگیری کلیک کنید!
اگر میخواهید زنده بمانید و سلامت قلب شما در معرض خطر قرار نگیرد، بعد از 40 سالگی به طور دورهای و مرتب به دکتر متخصص قلب مراجعه کنید تا چکاپهای دورهای شما مرتب و منظم انجام شود.
مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سکته قلبی هستند!
مردان جامعهای بین 70 تا 89 درصد از افرادی که سکته قلبی را تجربه کردند را تشکیل میدهند. این یعنی مردان بسیار بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به سکته قلبی میباشند. زنان ممکن است دچار حمله قلبی بدون احساس فشار در قفسه سینه شوند. به هر حال ممکن است که در طول این عارضه، حالت تهوع و استفراغی که شبیه به ریفلاکس معده است را تجربه کنید.
در گزارشی NHLBI.NIH.GOV درباره میزان شیوع سکته قلبی آمده است:
Heart attacks are very common. According to the Centers for Disease Control and Prevention, more than 800,000 people in the United States have a heart attack each year.
حملات قلبی بسیار شایع هستند. به طوری که طبق گزارشات منتشر شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، سالانه بیش از 800 هزار نفر در ایالات متحده آمریکا دچار حمله قلبی میشوند!
انواع سکته قلبی
حملات قلبی نوعی از سندروم حاد کرونری یا ACS هستند. در این سندروم شریانهایی که جریان خون را به سمت قلب میبرند، مسدود میشوند و منجر به حمله قلبی میشوند. انواع حمله قلبی میتوانند بر اساس شدت و علائمی که تجربه میکنید، در 5 دسته بندی گوناگون قرار بگیرند که هر یک به شرح زیر هستند:
۱. حمله قلبی STEMI:
آنفارکتوس میوکارد که با افزایش قطعه ST در نوار قلب همراه است، شدیدترین نوع حمله قلبی هستند که در آن یکی از اصلی ترین شریانهای کرونری کاملاً مسدود میشود. این شریان اصلی عاملی برای انتقال اکسیژن و مواد مغذی برای عضلات قلبی میباشد. سکته قلبی STEMI میتواند به صورت حاد ایجاد بشود و ریسک ایست ناگهانی قلب را به همراه داشته باشد.
این نوع از حمله قلبی علائم و نشانههایی دارد که عبارتند از:
- تنگی نفس
- احساس سبکی سر
- احساس حالت تهوع
- درد فک، گردن و بازوها
- استرس و اضطراب بی دلیل
- درد شدید در مرکز قفسه سینه
سکته قلبی از نوع STEMI شرایطی حاد و بحرانی است که نیاز به درمان فوری و رفع گرفتگی شدید عروق قلبی دارد. معمولاً فرآیند باز کردن عروق قلبی گرفته شما به کمک عمل آنژیوپلاستی انجام میشود. این روش درمانی کم تهاجمی بوده و معمولاً سرپایی بوده و در کمتر از 1 ساعت انجام میشود.
جهت دریافت نوبت برای بررسی سلامت قلب خود کلیک کنید.
۲. سکته قلبی نوع NSTEMI:
آنفارکتوس میوکارد NSTEMI یا غیر قطعه ST نوعی حمله قلبی است که هیچ تغییری در ارتفاع قطعه ST در نوار قلبی ایجاد نمیکند. در این نوع از سکته قلبی، شریانهای کرونری کامل مسدود نمیشوند و تنها؛ مقدار کمی از این عروق دچار گرفتگی خواهد شد.
با اینکه آسیبی که سکته قلبی از نوع NSTEMI به قلب میزند کمتر از نوع STEMI آن است، اما با این حال احتمال آسیب دیدن دائمی عروق قلبی وجود خواهد داشت. همچنین علائم و نشانههای آنفارکتوس میوکارد NSTEMI مشابه با نوع STEMI است.
۳. اسپاسم عروق کرونر:
سکته قلبی خاموش یا همان اسپاسم عروق کرونر (Coronary Artery Spasm) زمانی اتفاق میافتند که دیواره سرخرگ اصلی قلب به طور ناگهانی دچار اسپاسم و یا سفتی شود. به همین علت میتواند جریان خون را به صورت لحظهای مختل و حتی متوقف کند.
اسپاسم عروق کرونر آسیب جدی و دائمی به قلب نمیزند مگر در شرایطی که به طور مداوم و مکرر اتفاق بیفتد. از آنجایی که پارگی پلاک و تشکیل لخته خون باعث به وجود آمدن سکته قلبی از نوع اسپاسم عروق کرونر نمیشود، راهی هم برای تشخیص آن وجود نخواهد داشت. همچنین برای درمان آن، تنها متد درمان دارویی در پیش گرفته خواهد شد.
۴. آنژین صدری پایدار:
آنژین صدری پایدار نوعی درد در قفسه سینه بیماران قلبی است که با کاهش جریان خون به وجود میآید. هنگامی که جریان خون در عضلات قلبی کاهش پیدا کند، قلب اکسیژن کافی را دریافت نکرده و میتواند در معرض خطر حمله قلبی قرار بگیرد. آنژین پایدار به مرور زمان و در اثر فعالیت شدید یا استرسهای عاطفی که تجربه میکنید به وجود میآید.
۵. آنژین صدری ناپایدار:
شکلی دیگری از آنژین، آنژین صدری ناپایدار است که به طور ناگهانی رخ داده و به مرور زمان وضعیت آن بدتر میشود. آنژین صدری ناپایدار زمینه سازی بسیار خطرناک برای حمله قلبی میباشد. این عارضه در اثر بیماریهای عروق کرونری و گرفتگی عروق توسط پلاکها ایجاد میشود.
علت سکته قلبی چیست؟
سکته قلبی وضعیتی پزشکی و بسیار جدی است که میتواند عوارض جبران ناپذیر و ناگواری همچون مرگ ناگهانی را به همراه داشته باشد. هرچه سن شما بیشتر شود و در شرایط سخت و پر فشار زندگی قرار بگیرید، احتمال بروز سکته قلبی در شما بالاتر میرود. از جمله دلایل و عللی که سبب بروز سکته قلبی میشوند، عبارتند از:
فشار خون بالا: با گذشت زمان، فشار خون بالا در رگهای منتهی به قلب میتواند ریسک بروز سکته قلبی را افزایش دهد. فشار خون بالا در کنار چاقی، سطح بالای کلسترول در خون و همچنین دیابت؛ عوامل زمینه ساز برای بروز سکته قلبی خواهند بود.
سن و جنسیت: مردان بالای 45 سال و زنان بالای 55 سال بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سکته قلبی قرار دارند. با افزایش سن و ایجاد گرفتگی در عروق، ریسک بروز این عارضه بسیار بالا خواهد رفت.
سابقه خانوادگی: اگر در خانواده نزدیک و درجه یک خود سابقه سکته قلبی دارید، شما هم در معرض ابتلا به این عارضه خواهید بود.
چاقی و اضافه وزن: چاقی و اضافه وزن با افزایش فشار خون ارتباط مستقیم دارند. فشار خون بالا هم عاملی زمینه ساز برای بروز سکته قلبی میباشد.
سندروم متابولیک: سندروم متابولیک یک بیماری قلبی است که با بزرگ شدن ناحیه میانی یا چاقی مرکزی، فشار خون بالا، سطح پایین کلسترول خوب، تری گلیسیرید بالا و همچنین قند خون بالا همراه است. ابتلا به سندروم متابولیک میتواند تا دو برابر بیشتر، شما را در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی قرار بدهد.
دیابت و بیماری قند خون: افرادی که دیابت یا بیماری قند خون دارند، به دلیل بالا رفتن سطح چربی خون در عروق قلبشان؛ بیشتر از سایر افرادی که دیابت ندارند در معرض حمله قلبی هستند.
تجمع چربی و رسوبات کلسیم در عروق قلبی: یکی از علل رایج ایجاد سکته قلبی در زنان و مردان، جمع شدن رسوبات کلسیم و چربی در عروق کرونری قلب میباشد. تجمع چربی و کلسیم در عروق قلبی دلیلی برای مسدود شدن رگهای قلب بوده و موجب بروز اختلال در روند خونرسانی قلب میشود.
علتهای دیگری که شانس بروز سکته قلبی را بالا میبرند، عبارتند از:
- ایجاد پلاک در اثر افزایش سطح کلسترول و بیماری آترواسکلروز
- مصرف مواد مخدر و سیگار کشیدن
- رژیم غذایی ناسالم و پر از چربی
- نداشتن فعالیت فیزیکی
چه کسانی بیشتر در معرض خطر سکته قلبی هستند؟
اگر در هر یک از گروههای زیر قرار دارید و همچنین علل بروز سکته قلبی در شما پر رنگ است، شما در معرض سکته قلبی خواهید بود:
- افراد استرسی و مضطرب
- افرادی با سابقه فشار خون بالا
- افرادی با سابقه خانوادگی سکته قلبی
- زنان بالای 55 سال و مردان بالای 45 سال
- مصرف کنندگان سیگار، قلیان و مواد مخدر
سعی کنید با ورزش کردن و فعالیت فیزیکی بیشتر به دنبال کاهش استرس و اضطراب، کاهش اضافه وزن و فشار خون بالای خودتان باشید تا ریسک سکته قلبی در خودتان را به حداقل برسانید.
پیشگیری از سکته قلبی
پیشگیری از بروز سکته قلبی بهتر از درمان آن است! شما میتوانید با رعایت نکاتی بسیار ساده و کاربردی، شانس بروز حملات قلبی را در خودتان کاهش دهید و سلامتی خودتان را حفظ کنید. از جمله راهکارهای مناسب برای پیشگیری از سکته قلبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبک زندگی سالمی داشته باشید:
سیگار نکشید، بیشتر ورزش کنید و از مصرف غذاهای چرب، شور و فرآوری شده همچون فست فود و غذاهای سرخ کرده پرهیز کنید. در اینصورت احتمال تجمع چربی در عروق قلبی شما کم شده، و شانس ابتلا به سکته قلبی هم کاهش پیدا خواهد کرد.
وضعیت سلامتی خود را مدیریت کنید:
برخی از بیماریها مانند فشار خون بالا و یا دیابت زمینه ساز سکته قلبی هستند. بنابراین توصیه میشود تا برای پیشگیری از سکته قلبی، ابتدا این بیماریها را درمان کنید.
داروهای خود را به موقع مصرف کنید:
اگر پزشک متخصص قلب و عروق شما داروی قلب برایتان تجویز کرده است، آن را به موقع و با توجه به دستور پزشک مصرف کنید. در اینصورت است که سلامت قلب شما تضمین شده و احتمال آنکه سکته کنید کاهش پیدا میکند.
پیشگیری از سکته یا حمله قلبی در خواب
شما میتوانید با رعایت نکات مراقبتی دیگری که برای سلامت قلب شما مفید هستند، از بروز سکته قلبی در خواب هم پیشگیری کنید. راهکارهای پیشگیرانه از سکته قلبی در خواب عبارتند از:
- پیش از خوابیدن آب بنوشید.
- برنامه خواب منظم و مرتبی داشته باشید.
- یک برنامه ورزشی منظم و روزانه داشته باشید.
- داروهای قلبی که پزشک تجویز کرده مانند داروی رقیق کننده خون را به موقع مصرف کنید.
پیشگیری سریع و فوری از سکته قلبی
اگر علائم سکته قلبی را دارید و احساس میکنید که هر لحظه قرار است حمله قلبی به شما دست بدهد، سریعترین و موثرترین راهی که برای شما وجود دارد؛ مصرف قرص آسپرین است. قرص آسپرین رقیق کننده خون بوده و میتواند بلافاصله لختههای خون را از بین ببرد و فوراً از سکته قلبی جلوگیری کند.
برای پیشگیری از سکته قلبی چی بخوریم؟
رعایت یک رژیم غذایی سالم و کم چربی میتواند ریسک بروز سکته قلبی را در شما کاهش دهد. هر چه غذاهایی که مصرف میکنید سالمتر باشند، احتمال بروز حملات قلبی در شما کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد. رژیم غذایی مفید برای سلامت قلبی که در طب سنتی هم توصیه میشود، شامل گروههای غذایی زیر میباشد:
- سیر
- حبوبات
- دانه چیا
- زردچوبه
- دانه کتان
- جو دو سر
- آجیل و انواع مغزها
- انواع توتها به خصوص توتها قرمز
- گوشتهای کم چرب مانند مرغ و ماهی
خطرات و عوارض بعد از سکته قلبی
اگر سابقه سکته قلبی داشتید و یا میخواهید بیشتر درباره این فوریت پزشکی بدانید، ممکن است اولین سوالی که پیش میآید این باشد که خطرات و عوارض بعد از سکته قلبی چیست؟ اولین و رایجترین عارضهی ناشی از حمله قلبی، آسیب عضلانی قلب خواهد بود. عوارض و خطرات احتمالی که ممکن است بعد از حمله قلبی تجربه کنید، به شرح زیر هستند:
نارسایی قلبی (Heart Failure):
آسیب زیاد به بافت و عضله قلب، میتواند باعث شود تا قلب قدرت سابق و اولیه خودش را برای پمپاژ خون نداشته باشد. نارسایی قلبی میتواند موقتی باشد و یا، به صورت مزمن و طولانی مدت خونرسانی را مختل کند.
پارگی قلب (Cardiac Rupture):
پارگی قلب میتواند در اثر عوارضی همچون شوک قلبی و یا آریتمی اتفاق بیفتد. پاره شدن قلب مهمترین علتی است که سبب مرگ بیماران قلبی و افرادی که سکته کردند میشود. شایعترین نوع از پارگی قلب، پارگی دیواره بطن چپ است. همچین زنان بیشتر از مردان، به پارگی قلب دچار میشوند. از جمله علائم ناشی از پاره شدن عضله قلب عبارتست از:
- تنگی نفس
- فشار خون بالا
- درد قفسه سینه
ایست ناگهانی قلب (Cardiac Arrest):
اگر شدت سکته قلبی شما زیاد باشد و آسیب زیادی به بافت قلب بزند، ممکن است در همان حین سکته؛ ایست ناگهانی قلب اتفاق بیفتد. حتی ریسک اینکه قلب شما بعد از سکته قلبی به طور ناگهانی از فعالیت بایستد، بالا خواهد رفت.
التهاب اطراف قلب یا پریکاردیت (Pericarditis):
گاهی اوقات با ورود یک ویروس یا باکتری عفونی به قلب، ممکن است لایههای مختلفی از قلب دچار عفونت شود. عفونت پریکاردیت یا همان عفونت اطراف قلب به وضعیتی گفته میشود که در آن، سیستم ایمنی از قلب معیوب خواهد شد. عفونت قلبی پریکاردیت ممکن است به عنوان سندرم درسلر (Dressler Syndrome)، سندروم آنفارکتوس پس از میوکارد یا همان سندروم آسیب دیدن بعد از حمله قلبی نامیده شود.
آریتمی قلبی یا ریتم نامنظم قلب (Arrhythmias):
آسیب دیدن عضلات و عروق قلبی میتواند بر نحوه حرکت سیگنالهای الکتریکی در قلب تاثیر بگذارد. همچنین میتواند ضربان قلب شما را تحت تاثیر قرار دهد و موجب بهم ریختن ریتم نرمال و طبیعی ضربان شود. در برخی موارد آریتمی قلبی میتواند بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد!
اگر به دنبال بهترین پزشک قلب و عروق برای درمان آریتمی قلبی هستید، میتوانید کلیک کنید.
کاردیوژنیک یا شوک قلبی (Cardiogenic Shock):
شوک قلبی زمانی رخ میدهد که قلب به طور ناگهانی از کار بایستد و نتواند خون را به سایر اندامها در بدن پمپاژ کند.
برای درمان سکته قلبی به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر علائم سکته قلبی را تجربه میکنید و یا عللی از قبیل افزایش سن و یا فشار خون را دارید، بهتر است تا در اولین فرصت دکتر بروید. اما چه دکتری میتواند برای درمان سکته قلبی به شما کمک کند؟
برای درمان سکته قلبی میتوانید به پزشک متخصص قلب و عروق و یا جراح فوق تخصص قلب مراجعه کنید. جراحان و پزشکان متخصص قلب میتوانند بعد از معاینه و تشخیص علت بروز سکته قلبی، داروهای مناسب و همچنین راهکارهای مفیدی را برای درمان حمله قلبی یا آنفارکتوس میوکارد به شما معرفی کنند.
طول عمر بعد از سکته قلبی
به طور کلی درصد شانس و امید به زندگی افرادی که سکته قلبی داشتند، حدود 8 الی 10 درصد کاهش پیدا میکند. به عنوان مثال اگر انتظار میرود که فردی تا سن 85 سالگی زنده بماند، ممکن است بعد از سکته قلبی 8 سال و نیم از عمرش کم شود. با این حال همه چیز به سرعت عمل شما بستگی دارد. اگر که سرعت شما در حفظ جان و سلامتی افرادی که سکته کردند بالا باشد، احتمال اینکه بیماران در معرض حمله قلبی سالم بمانند و بتوانند به زندگی خود ادامه دهند؛ بسیار بالا خواهد بود.
استفراغ بعد از سکته قلبی
بعد از آنکه سکته میکنید ممکن است که حالاتی جسمی مانند استفراغ و حالت تهوع را تجربه کنید. استفراغ بعد از سکته قلبی دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:
تحریک عصبی: اعصاب مختلف در بدن بعد از سکته قلبی آسیب دیده و میتواند حالت تهوع و استفراغ را به وجود بیاورد.
تنش و استرس: استرس و فشاری که به سیستم عصبی و عضلات شکمی شما بعد از سکته قلبی وارد میشود، میتواند استفراغ و حالت تهوع را نیز به همراه داشته باشد.
عوارض ناشی از مصرف داروها: برخی از داروهایی که بعد از سکته قلبی مصرف میکنید، عوارضی همچون استفراغ کردن را به دنبال دارد.
سکته قلبی چگونه تشخیص داده می شود؟
راه های تشخیص سکته قلبی یا کسانی که مشکوک هستند شامل موارد زیر می شود:
آزمایش خون: با استفاده از آزمایش خون و اندازه گیری غلظت خون می توان تشخیص داد که فرد به این عارضه قلبی مبتلا شده یا خیر.
آنژیوگرافی از عروق کرونر: آنژیوگرافی کمک می کند تا پزشک متخصص به راحتی تشخیص دهد که فرد مشکوک دارای بیماری قلبی هست یا خیر.
استفاده از اشعه ایکس: عکسبرداری از قفسه سینه با اشعه ایکس از راه های معتبر برای تشخیص سکته قلبی می باشد که توسط پزشک متخصص تشخیص داده می شود.
جهت تشخیص بیماریهای قلبی با مطب دکتر رامین بقایی به شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
زمانی که فردی با علایم سکته قلبی می بینیم چه کنیم؟
بسیار مهم است با افرادی که به ابن بیماری مبتلا می شوند یا افرادی که علایمی شبیه به سکته قلبی دارند، چه کنیم. زمانی که فردی در اطراف شما چنین علایمی دارد باید در اسرع وقت او را به پزشک متخصص برسانید. پس بهتر است اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید آرامش خود را حفظ کنید و سریعا با اورژانس تماس بگیرید.
کمک های اولیه
- از دادن هرگونه خوراکی اعم از نوشیدنی و… به بیمار خودداری کنید.
- سعی کنید در کوتاه ترین زمان و بدون تکان دادن یا جا به جایی او را به بیمارستان برسانید.
- اگر بیمار بیهوش است و شما اطلاعات کافی در این باره دارید می توانید تا قبل از رسیدن اورژانس عمل احیاء قلبی عروقی را انجام دهید.
- آرامش خود و اطرافیان را حفظ کنید چرا که سرو صدا کردن، بیمار را دوره کرده و گریه کردن باعث می شود تا اضطراب بیمار بیشتر شود.
- اگر فردی که دچار حمله قلبی شده افت فشارخون دارد او را در حالت دراز کش طوری نگه دارید که پاها بالاتر از بدن باشد و لباس های او را شل کنید تا بتواند به حالت اولیه بازگردد.
- اگر فرد دارای تنگی تفس و مشکل در تنفس است او را در حالت نشسته قرار داده و پاهایش را از تخت آویزان کنید.ممکن است اکسیژن بدن بیمار در زمان حمله قلبی کم شود این کار به بازگشت اکسیژن به قلب و مغز بیمار کمک می کند.
- کمک های اولیه به نوعی سواد تبدیل شده تا حدی که امروزه بیشتر افراد دوره های کمک های اولیه را پشت سر می گذارند.دانستن کمک های اولیه به شما بسیار کمک خواهد کرد. اگر با یک بیمار سکته قلبی مواجه شدید سعی کنید او را از هرگونه فعالیت و حرکت مانند دویدن و… بازدارید.
دکتر رامین بقایی، بهترین دکتر متخصص جراحی قلب در تهران
اگر به دنبال پزشکی معتمد، ماهر و باتجربه در زمینه درمان و جراحی اختلالات به وجود آمده در اثر سکته قلبی هستید، دکتر رامین بقایی را به شما پیشنهاد میدهیم. دکتر رامین بقایی جراح متخصص قلب و عروق هستند که در زمینه انواع جراحیهای کم تهاجمی و تهاجمی قلب، پیوند قلب، مشاوره قلب به مادران باردار و همچنین جراحی بیماریهای دریچههای قلب در بزرگسالان و کودکان مهارت و تجربه بسیار زیادی دارند.
دکتر رامین بقایی علاوه بر اینکه در زمینه جراحی سابقه و مهارت دارند، اخلاق کاری و حرفهای ایشان نیز باعث شده است تا بیماران با آرامش و اعتماد بیشتری برای درمان و جراحی مشکلات خودشان به مطب دکتر مراجعه کنند.
0 نظر