تماس با پزشک

آریتمی قلبی چیست؛ علت، علائم و درمان ضربان نامنظم قلب

بیماری ها | 2 comments

آریتمی قلبی یا اختلال در ریتم و ضربان قلب در اثر عملکرد نامناسب سیگنال‌های الکتریکی قلب اتفاق می‌افتد. آریتمی قلبی یک ریتم به شدت نامنظم و غیر طبیعی در قلب است که بسیاری از افراد بعد از تجربه آن، احساس درد در قفسه سینه خودشان را تجربه خواهند کرد.

استرس و فشارهای عصبی یا حتی بیماری‌های زمینه‌ای قلب و عروق، می‌تواند دلیلی برای بروز آریتمی قلب باشد و کاری کند تا احساس ناخوشایندی را تجربه کنید. آریتمی‌های قلبی می‌توانند از نوع بی خطر و بی ضرر تا نوع آسیب زا و بسیار خطرناکی در افراد مختلفی نمایان شود. روش‌های متنوعی وجود دارند که به شما اجازه می‌دهد تا آریتمی قلب را درمان کنید و از تپش‌های قلب نامنظم به دور باشید. اگر می‌خواهید بیشتر با آریتمی قلب، علت بروز آریتمی و همچنین نحوه درمان آن آشنا شوید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

عنوان مطالب (جهت دسترسی سریع) نمایش

آریتمی قلبی چیست؟

در حالت طبیعی، قلب با ریتم سینوسی می‌تپد. این ریتم از گره سینوسی در دهلیز آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطن‌ها منتشر می‌شود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و سپس بطن‌ها منقبض می‌شوند.

آریتمی (Arrythmia) که به نام دیس ریتمی (Dysrhythmia) نیز شناخته می‌شود، ضربانی غیر طبیعی، شدید بوده که اغلب با تپش بسیار نامنظم در قلب همراه است. آریتمی می‌تواند قسمت‌های مختلفی از قلب را به خود درگیر کند و سبب ایجاد ریتمی شود که یا خیلی سریع، خیلی کند و یا نامنظم می‌تپد. اگر در یک بخشی از قلب مانند دریچه میترال یا شاهرگ آئورت مشکلی به وجود بیاید، ممکن است تپش هماهنگ قلب دچار مشکل شود و پمپاژ خون به صورت نامنظم اتفاق بیفتد.

 در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره آریتمی قلبی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. دکتر رامین بقایی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

انواع آریتمی قلب

پزشکان، آریتمی قلبی را بر اساس موقعیت مکانی آن نه تنها دسته‌بندی می‌کنند، بلکه بر اساس تغییراتی که در نحوه ضربان قلب ایجاد می‌کند، طبقه‌بندی نیز می‌نمایند. انواع مختلف آریتمی‌ها به شرح زیر هستند:

تاکیکاردی:

در حالت طبیعی، ضربان قلب یک فرد سالم در حالت استراحت بین 60 تا 100 ضربان در دقیقه است. تاکیکاردی زمانی رخ می دهد که ضربان قلب از 100 ضربان در دقیقه بیشتر شود. این نوع آریتمی نشان‌دهنده ضربان قلب با فراوانی بالا است.

برادیکاردی:

برادیکاردی زمانی رخ می دهد که ضربان قلب از 60 ضربان در دقیقه کمتر شود. این نوع آریتمی به معنای ضربان قلب با فراوانی پایینتر از حد معمول است.

توجه داشته باشید که تمام موارد تاکیکاردی یا برادیکاردی به معنای وجود بیماری قلبی نیستند. به عنوان مثال، در حین ورزش، ضربان قلب افزایش می‌یابد تا به بافت‌های مختلف بدن اکسیژن کافی برسد. همچنین، در زمان استراحت یا خواب، ضربان قلب به کاهش می‌یابند.

تاکیکاردی در دهلیزها

فیبریلاسیون دهلیزی:

فیبریلاسیون دهلیزی، به عنوان یک نوع آریتمی قلبی، توصیف‌کننده ضربان سریع و نامنظم قلب است که ناشی از پیام‌های الکتریکی نامنظم در دهلیز ایجاد می‌شود. این پیام‌ها باعث ایجاد انقباضات سریع و ناهماهنگ در دهلیز می‌شوند. این وضعیت ناپایدار با تأثیر بر گره AV همراه است، که باعث آغاز ضربان سریع و ناهماهنگ در بطن‌ها می‌شود. در حالی که فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است به صورت گذرا اتفاق بیافتد، اما در بعضی از حالات، بدون درمان مناسب، ممکن است ادامه یابد. باید توجه داشت که این وضعیت فیبریلاسیون دهلیزی با عوارض جدی همچون سکته مغزی همراه است.

فلاتر دهلیزی:

فلاتر دهلیزی تقریباً مشابه با فیبریلاسیون دهلیزی بوده اما منظم تر از آن است. فلاتر دهلیزی هم در صورت درمان نشدن، می‌تواند موجب بروز سکته مغزی شود.

جهت اطلاع از انواع بیماری آریتمی قلبی همین حالا کلیک کنید.

تاکیکاردی فوق بطنی:

این نوع از تاکیکاردی اصطلاحی برای انواع آریتمی‌ها، بالاتر از بطن قلب اتفاق افتاده و شامل دهلیزها یا گره AV می‌باشد. آریتمی‌های این نوع، منجر به دوره‌های ناگهانی از تپش قلب می‌شوند که به طور ناگهانی شروع می‌شوند و به همان سرعت ناگهانی خاتمه می‌یابند.

سندرم ولف پارکینسون وایت:

سندرم ولف پارکینسون وایت (WPW) نوعی اختلال هدایت الکتریکی قلب است که در آن از بدو تولد یک مسیر الکتریکی اضافی بین دهلیزها و بطن ها وجود دارد. این مسیر اضافی، که به آن مسیر فرعی نیز گفته می شود، به طور غیرطبیعی پیام های الکتریکی را از دهلیز به بطن ها هدایت می کند. این امر باعث می شود که ضربان قلب سریعتر و نامنظم تر شود.

در حالت طبیعی، پیام های الکتریکی قلب از گره سینوسی در دهلیز شروع می شوند و سپس از طریق گره دهلیزی-بطنی به بطن ها منتقل می شوند. گره دهلیزی-بطنی یک ساختار کوچک در قلب است که به تنظیم ضربان قلب کمک می کند.

تاکیکاردی در بطن‌ها

تاکیکاردی بطنی (VT) نوعی آریتمی قلبی است که در آن ضربان قلب از 100 ضربان در دقیقه بیشتر می شود و از دهلیز قلب آغاز نمی شود، بلکه در بطن ها شروع می شود. این ضربان قلب سریع و نامنظم می تواند باعث شود که بطن ها به طور موثر خون را پمپاژ نکنند و در نتیجه خون کافی به بافت های بدن نرسد. تاکیکاردی بطنی می تواند در افراد سالم نیز رخ دهد، اما در افراد مبتلا به بیماری قلبی، مانند بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و سکته قلبی، خطرناک تر است و باید سریعا درمان شود.

فیبریلاسیون بطنی

فیبریلاسیون بطنی رخ می‌دهد زمانی که پیام‌های الکتریکی با فراوانی بالا و به صورت نامنظم باعث می‌شوند که بطن، به جای انجام عمل پمپاژ کارآمد خون، تحت اثر انقباضات سریع و غیرعملکردی قرار گیرد. این وضعیت بسیار خطرناک است و در صورت عدم درمان فوری، ممکن است منجر به مرگ بیمار شود. افراد بیشتری که به فیبریلاسیون بطنی مبتلا می‌شوند، معمولاً به بیماری‌های قلبی مبتلا هستند یا با شدت زیادی آسیب دیده‌اند.

سندرم QT طولانی

سندرم QT طولانی (LQTS) یک اختلال قلبی نادر است که باعث می شود زمان QT در نوار قلب طولانی شود. زمان QT نشان دهنده مدت زمانی است که قلب برای پر شدن مجدد قبل از ضربان بعدی نیاز دارد. در سندرم QT طولانی، زمان QT بیش از 0.44 ثانیه در مردان و بیش از 0.46 ثانیه در زنان است. زمان QT طولانی می تواند باعث آریتمی های قلبی، مانند تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی شود. برخی از نقایص مادرزادی قلبی از جمله عواملی هستند که ممکن است به ایجاد این سندرم منجر شوند.

برادیکاردی:

این حالت زمانی اتفاق می‌افتد که ضربان قلب در هر دقیقه، کمتر از ۶۰ بار بتپد. البته این حالت معمولاً بی خطر است و جای نگرانی ندارد. چرا که بسیاری از افراد متناسب با تناسب اندامی که دارند، ممکن است در هر دقیقه به ضربان کمتر از ۶۰ برای خونرسانی نیاز داشته باشد. در صورتی که ضربان قلب به حدی کاهش یابد که نتواند به درستی به نیازهای بدن پاسخ دهد، احتمالاً فرد مبتلا به یکی از انواع برادیکاردی‌ها باشد. انواع برادیکاردی شامل موارد زیر می‌شوند:

سندرم سینوس بیمار:

در سندرم سینوس بیمار، گره SA که مسئول ارسال پیام‌های الکتریکی و ضربان‌سازی قلب است، قادر به ارسال پیام‌های الکتریکی به طور مناسب نمی‌باشد. به عبارت دیگر، فرآیند ضربان قلب بیمار در میان حالت‌های برادیکاردی و تاکیکاردی نوسان می‌کند. این سندرم همچنین ممکن است ناشی از تشکیل بافت اسکار در نزدیکی گره SA باشد؛ زیرا این بافت می‌تواند باعث کاهش سرعت ارسال پیام‌های الکتریکی یا مسدود شدن مسیر انتقال آن‌ها شود. عمدتاً سندرم سینوس بیمار در افراد مسن‌تر مشاهده می‌شود.

اگر شما هم به انواع آریتمی قلبی مبتلا هستید جهت دریافت نوبت برای معاینه همین حالا با شماره۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

انسداد هدایتی:

انسداد هدایتی قلب اختلالی است که در آن مسیرهای الکتریکی قلب به طور کامل یا جزئی مسدود می شوند. این مسیرهای الکتریکی مسئول انتقال پیام های الکتریکی هستند که ضربان قلب را تنظیم می کنند. انسداد هدایتی می تواند در هر نقطه از قلب رخ دهد، اما شایع ترین محل وقوع آن در گره دهلیزی-بطنی (AV) است. گره AV یک ساختار کوچک در قلب است که پیام های الکتریکی را از دهلیز ها به بطن ها منتقل می کند.

بسته به محل وقوع انسداد، پیام های الکتریکی می توانند کند شوند یا به طور کامل مسدود شوند. اگر پیام های الکتریکی به طور کامل مسدود شوند، سلول های منحصر به فرد موجود در گره AV قادر خواهند بود ضربان قلب را، هر چند آهسته تر از حالت قبل، حفظ کنند.

ضربان‌های زودرس

ضربان‌های زودرس (Premature beats) نوعی آریتمی قلبی هستند که در آن یک ضربان اضافی در قلب رخ می‌دهد. این ضربان اضافی می‌تواند باعث شود که قلب سریع‌تر از حد معمول بتپد یا ضربان‌های قلب نامنظم شود. ضربان‌های زودرس معمولاً به صورت یک ضربان ناگهانی و محکم احساس می‌شوند که ممکن است باعث شود فرد احساس کند که قلبش از جای خود پریده است. این ضربان‌ها معمولاً بی‌خطر هستند و در افراد سالم به ندرت باعث مشکل می‌شوند.با این حال، ضربان‌های زودرس می‌توانند در برخی افراد، به ویژه افراد مسن، باعث ایجاد آریتمی‌های طولانی‌تر شوند

ضربان‌های زودرس مکرر که به مدت چندین سال ادامه پیدا کنند ممکن است به نارسایی قلبی منجر شوند. ضربان‌های زودرس می‌توانند در حالت استراحت یا در اثر عواملی مانند استرس، ورزش، مصرف کافئین یا نیکوتین ایجاد شوند.

علائم و نشانه های ابتلا به آریتمی قلبی

آریتمی قلبی ممکن است بدون نشانه و علامتی باشد. در واقع، پزشک ممکن است در جریان یک معاینه آریتمی فرد را تشخیص دهد. با این حال، علائم و نشانه‌های واضح به معنای مواجهه با مشکل جدی نیست. ضربان نامنظم قلب شما می‌تواند با علائم و نشانه‌های زیر همراه باشد:

  • تنگی نفس
  • احساس ضعف و خستگی
  • ناراحتی و درد در قفسه سینه
  • غش کردن ناگهانی یا سنکوپ
  • احساس سرگیجه و یا سبکی سر
  • تپش شدید، نامنظم و یا بسیار آرام قلب

علائمی که به آن اشاره کردیم، از علائم تاکیکاردی می‌باشد. اما اگر برادیکاردی داشته باشیم، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ علائم برادیکاردی چه خواهد بود؟

  • تنگی نفس
  • غش کردن
  • تپش قلب شدید
  • تعریق غیر طبیعی
  • درد در قفسه سینه
  • عدم تمرکز و حالت گیجی
  • عدم توانایی در انجام فعالیت‌ های ورزشی معمولی

اگر درد قلبی همراه با تپش شدید قلب را تجربه کردید، هیچ جای نگرانی و ترس ندارد. تنها کافیست تا به بهترین جراح قلبی که می‌شناسید مراجعه کنید و مشکل خودتان را با او در میان بگذارید تا درمان‌های لازمه صورت بگیرد.

اگر شما هم علائم آریتمی قلبی را تجربه کرده اید جهت دریافت نوبت با مطب دکتر رامین بقایی به شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

علائم آریتمی قلبی در زنان

علائم آریتمی قلبی در زنان بسیار شبیه به مردان است و تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد.

علائم شایع عبارتند از:

  • غش: از دست دادن هوشیاری.
  • خستگی: احساس ضعف یا خستگی غیرمعمول.
  • تنگی نفس: احساس کمبود نفس یا مشکل در تنفس.
  • تپش قلب: احساس ضربان قلب سریع، نامنظم یا كوبنده.
  • سرگیجه یا سبکی سر: احساس عدم تعادل یا غش قریب الوقوع.
  • درد قفسه سینه: درد، فشار یا ناراحتی در قفسه سینه که ممکن است به شانه، گردن، فک یا بازو انتشار یابد.

علت بروز آریتمی چیست؟

اینفوگرافیک آریتمی قلبی

آریتمی قلبی زمانی اتفاق می‌افتد که شما در یکی از شرایط جسمی و فیزیکی زیر قرار بگیرید:

آیا آریتمی خطرناک است؟

بستگی به نوع آریتمی دارد. چرا که برخی از انواع آریتمی بی ضرر بوده و برای قلب انسان خطرناک نیست، در نتیجه درمان خاصی نیز ندارد. اما برخی از آریتمی‌ها به قدری شدید بوده که می‌تواند منجر به آسیب دریچه‌های قلب شود و خطر ایست قلبی و سایر بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

چه عواملی ریسک بروز آریتمی قلب را افزایش می‌دهند؟

عوامل مختلفی می‌ توانند برای بیماران آریتمی قلبی خطر محسوب شوند. برخی از این عوامل خطرساز برای قلب عبارتند از:

  • پرکاری یا کم کاری تیروئید:

با کاهش مقدار تولید هورمون در بدن ضربان قلب کاهش یافته که یک عامل خطر برای بیماری های قلبی به خصوص آریتمی برادیکاردی است.

  • عوامل ارثی و ژنتیکی: 

ژنتیک یکی از تاثیر گذارترین عواملی است که سبب بروز بیماری‌های قلبی به خصوص آریتمی قلبی می‌شود.

  • فشار خون بالا:

فشار خون بالا احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر را در افراد افزایش می دهد و در نتیجه موجب ایجاد آریتمی یا ضربان قلب نامنظم در افراد شود.

  • مشکلات قلبی زمینه‌ای:

مشکلات زمینه‌ای قلب مانند فشار خون، می‌تواند ابتلا به فشار خون نامنظم در قلب افراد مختلف را افزایش دهد.

  • مصرف مواد مخدر مانند کوکائین:

مصرف مواد مخدر حتی به صورت تفریحی، می‌تواند یک عامل خطر برای آریتمی قلبی به حساب آید.

  • اختلال هراس و استرس عاطفی:

استرس، هراس و فشارهای عاطفی و روانی عامل خطرناکی برای آریتمی قلبی هستند، چرا که ترس و استرس شدید ضربان قلب را بالا برده و به عضلات قلب آسیب وارد می‌کند.

  • افزایش سن:

افزایش سن و بالا رفتن سن به خصوص بالای ۶۵ سال، عامل بسیار مهمی است که سبب می‌شود بیماری‌های قلبی و عروقی بیشتری اتفاق بیفتد و خطر بروز آریتمی و حتی سکته قلبی را به شدت افزایش دهد.

  • چاقی:

عامل بسیاری از بیماری‌ها به خصوص آریتمی قلبی، چاقی و اضافه وزن زیاد است. پس اگر اضافه وزن دارید و چاق هستید، به دنبال راهکاری برای کاهش وزن و لاغری باشید تا قلبتان را سالم نگه دارید.

جهت درمان بیماری آریتمی قلبی خود همین حالا از طریق فرم رزرو وقت نوبت بگیرید.

  • دیابت و قند خون:

افرادی که به دیابت مبتلا هستند در معرض بیماری‌های قلبی از جمله ریتم نامنظم ضربان قلب، سکته مغزی، حمله قلبی و.‌.. قرار دارند.

  • مصرف بی رویه مشروبات الکلی:

مصرف بیش از حد و مکرر نوشیدنی‌‌های الکلی می‌تواند احتمال بروز بیماری های قلبی از جمله آریتمی قلبی را افزایش دهد و یک عامل خطرساز برای این بیماری تلقی شود.

  • آپنه انسدادی خواب: 

آپنه انسدادی خواب یکی دیگر از دلایلی است که سبب می‌شود تا ضربان قلب شما به صورت نامنظمی دچار نوسان شود و آریتمی قلبی را برایتان به همراه داشته باشد.

  • رنگ پوست و نژاد: 

گفته می شود در ایالات متحده درصد ابتلا به آریتمی قلبی در افرادی که سفید پوست هستند بیشتر از سایر افراد به خصوص سیاه پوستان است.

راه های تشخیص آریتمی قلبی در زنان و مردان

بعد از آنکه با علائمی مانند تنگی نفس و درد قفسه سینه همراه با تپش قلب نامنظم به پزشک متخصص قلب مراجعه کردید، پزشک از گوشی قلب استفاده می‌کند تا به ضربان نامنظم قلب شما گوش دهد و به تشخیص آریتمی قلبی بپردازد.

سپس یک شرح کلی از علائم و نشانه‌هایی که در طول این مدت تجربه کردید را از شما می‌گیرد تا بتواند، تشخیص بهتری از آریتمی قلب داشته باشد. در نهایت ممکن است که از شما بخواهد به یک الکتروفیزیولوژیست مراجعه کنید تا بتواند بهتر و دقیق تر نوع آریتمی شما و همچنین علت بروز آن را تشخیص دهد. الکتروفیزیولوژیست قلب یا پزشک متخصص قلب از تکنیک‌ها و روش‌های زیر استفاده می‌کند تا بتواند آریتمی قلب را دقیق تر تشخیص بدهد:

جهت معاینه و تشخیص بیماری آریتمی خود با مطب دکتر رامین بقایی به شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

درمان آریتمی قلبی

ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا آریتمی قلبی درمان دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم آریتمی قلبی به هر دلیلی که به وجود آمده باشد، قابل درمان است. از آنجایی که آریتمی قلب قابل درمان است، می‌توانیم راه‌های زیر را به عنوان “بهترین روش‌های درمان آریتمی قلبی” به مبتلایان به این عارضه معرفی کنیم:

  • درمان گیاهی آریتمی قلب
  • درمان آریتمی قلبی با دارو
  • درمان آریتمی قلبی با دستگاه
  • درمان آریتمی قلبی با عمل جراحی
  • درمان آریتمی قلبی با تغییر سبک زندگی

درمان دارویی آریتمی قلبی

بسیاری از داروها در مدیریت و کاهش ضربان نامنظم قلب و یا بالا بردن آن تا حد نرمال تاثیر دارند. اما بهترین و موثرترین داروهایی که برای درمان آریتمی موثرند عبارتند از:

  • داروهای کنترل کننده ضربان قلب
  • داروهای درمان کننده بیماری‌های زمینه ساز برای آریتمی قلبی
  • داروهای ضد آریتمی که این داروها ریتم نامنظم قلب را به ریتم سینوسی و نرمال خود تبدیل می‌کنند.
  • داروهای ضد انعقاد خون مانند داروهای وافارین یا آسپرین که از تشکیل پلاکت و لخته خونی جلوگیری می‌کنند.

برای مصرف داروهای درمان کننده بیماری آریتمی قلبی بهتر است تا:

  • نام دقیق و دوز داروی خود را بدانید.
  • علت استفاده از داروی خود را بدانید.
  • با عوارض جانبی داروی خود آشنا باشید.
  • زمان و تعداد دفعات مصرف آن را بدانید.

مصرف داروهای آریتمی قلبی می‌تواند عوارض جانبی احتمالی زیر را به همراه داشته باشد:

  • سرگیجه
  • خونریزی
  • ناراحتی معده
  • احساس سر درد
  • واکنش‌های آلرژیکی

درمان بیماری ضربان قلب نامنظم خود را با خیال آسوده به دکتر رامین بقایی بسپارید.

درمان آریتمی قلبی با تغییرات سبک زندگی

تغییراتی ساده در سبک زندگی شما می‌تواند باعث شود تا شدت آریتمی قلبی خودتان را به راحتی درمان کنید و درد و ناراحتی ناشی از آن را بهبود ببخشید. این تغییرات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مدیریت فشار خون
  • مدیریت و کنترل قند خون
  • درمان و مدیریت آپنه خواب
  • پرهیز از مصرف کافئین و محرک‌ها
  • پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های الکلی
  • پرهیز از مصرف مواد مخدر و تنباکو
  • افزایش فعالیت بدنی و جلوگیری از اضافه وزن و چاقی

رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف انواع محرک‌ها، بهترین و موثرترین راهکار برای درمان و همچنین پیشگیری از آریتمی قلبی می‌باشد. به عبارتی تنها با یک تغییر ساده می‌توانید قلبتان را از ریتم‌های شدید و نامنظم و آسیب‌های احتمالی در امان نگه دارید.

درمان آریتمی قلبی با روش‌های کم تهاجمی

جراحی قلب به روش جراحی قلب باز و یا جراحی کم تهاجمی مانند آنژیوگرافی، آخرین قدم برای درمان آریتمی قلبی است. البته زمانی از عمل جراحی قلب استفاده می‌شود که علت بروز آریتمی، یک آسیب جدی مانند گرفتگی دریچه میترال قلب و یا گرفتگی عروق کرونر قلب اتفاق افتاده باشد.

روش‌های درمانی کم تهاجمی قلب که منجر به درمان آریتمی قلب می‌شوند عبارتند از:

کاردیوورژن (Cardioversion):

این روش درمانی که تحت بیهوشی کامل بیمار انجام می‌شود، یک شوک دقیق و کنترل شده به قلب بیمار است که جهت باز نشانی فلاتر دهلیزی و یا فیبریلاسیون دهلیزی که نوعی تاکیکاردی به شمار می‌روند، هستند. بیمار طی عمل کاردیوورژن برای آریتمی قلبی بیهوش بوده و هیچ دردی را احساس نخواهد کرد.

گاهی اوقات کاردیوورژن می‌تواند عوارضی احتمالی از قبیل موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  • کبودی روی پوست
  • آمبولی لخته‌های خون
  • بثورات پوستی و مشاهده لکه‌های قرمز روی پوست

ابلیشن کاتتر (Catheter Ablation):

ابلیشن کاتتر یا ابلیشن قلب روشی درمانی است که طی آن سلول‌های قلبی به وجود آورنده ریتم نامنظم قلب از بین می‌روند و وضعیت سلامت قلب بیمار رو به بهبودی می‌رود. هدف از ابلیشن قلب آن است که سلول‌های قلبی خاص سوزانده شود و فعالیت الکتریکی قلب بهبود پیدا کند.

این روش درمانی می‌توان فلاتر دهلیزی، فیبریلاسیون دهلیزی و همچنین سایر تاکیکاردی‌های دهلیزی و بطنی قلب را درمان کند. اگر از ابلیشن قلب برای درمان آریتمی قلب استفاده شود، ممکن است که عوارض احتمالی زیر را به همراه داشته باشد:

  • عفونت
  • خونریزی
  • سکته قلبی و یا مغزی
  • ایجاد لخته‌های خونی
  • آسیب دیدن وریدها و یا بافت قلب

جهت مشاوره و انتخاب بهترین روش درمان بیماری آریتمی قلبی با مطب دکتر رامین بقایی به شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

جداسازی ورید ریوی (Pulmonary Vein Isolation):

این نوع از ابلیشن در ورید ریوی متصل به قلب انجام شده و حلقه‌هایی را روی ورید ایجاد می‌کند تا بتواند، فیبریلاسیون دهلیزی به وجود آمده را به خوبی درمان کند.

عوارض احتمالی روش درمانی جدا سازی ورید ریوی می‌تواند شامل عفونت، آسیب دیدن قلب، مری یا ورید ریوی، سکته قلبی یا مغزی و واکنش آلرژیک باشد.

درمان آریتمی قلبی با جراحی

علاوه بر مواردی که ذکر شد، روش‌های جراحی دیگری نیز برای درمان آریتمی قلبی وجود دارد که هر یک عبارتند از:

روش مارپیچی یا ماز (Maze Procedure):

در این روش متخصص جراحی قلب طی بیهوشی و بعد از باز کردن قفسه سینه بیمار توسط تیغ جراحی، چند نقطه از دهلیزها را برش داده و یک اسکار با الگوی مارپیچی شکل را در قلب ایجاد می‌کند. علت ایجاد این زخم‌ها و اسکارهای آن است که بافت قلب زخمی شده نمی‌تواند سیگنال‌های الکتریکی را به خوبی انتقال دهد و همین امر سبب می‌شود تا از آریتمی قلب جلوگیری شود. روش جراحی ماز برای درمان آریتمی قلبی در زنان و مردان زمانی انجام می‌شود که هیچ یک از روش‌های درمانی دیگر، تاثیری در بهبود و سلامتی قلب شما نداشته باشد.

عمل جراحی بای پس عروق کرونر (Coronary Artery Bypass Surgery):

اگر تنگی شدید عروق کرونر یا آسیب دیدگی هر یک از عروق اصلی قلب سبب ایجاد آریتمی شده باشد، بهترین جراح قلب تصمیم می‌گیرد تا از بای پس عروق کرونر برای درمان این مشکل استفاده کند. در عمل بای پس عروق کرونر، آسیب دیدگی عروق قلبی برطرف شده و به بهبود جریان خون و روند اکسیژن رسانی در بدن کمک می‌کند.

جراحی قلب به روش بای پس عروق کرونر و یا روش ماز نیز ممکن است خطرات احتمالی زیر را به همراه داشته باشد:

درمان آریتمی قلبی با دستگاه

گاهی اوقات متخصصین قلب ممکن است از یک دستگاه خاص استفاده کنند تا بتوانند یک ریتم منظم و ثابتی را برای قلب بسازند. برخی از دستگاه‌هایی که در این راستا مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از:

دستگاه ضربان ساز دائمی:

پیس میکر دائمی یا Permanent Pacemaker دستگاهی است که می‌تواند سیگنال‌های الکتریکی قلب را به طور منظمی شبیه سازی کند و از شدت گرفتن یا حتی کمتر شدن ضربان قلب جلوگیری کند. در واقع این دستگاه به طور دائم ضربان قلب را تحت نظر داشته و اجازه نمی‌دهد که از محدوده طبیعی خود خارج شود.

دفیبیلاتور – کاردیوورتر قابل کاشت (ICD):

این دستگاه دائماً ریتم قلب را تحت نظر داشته و هنگامی که ریتم قلب بسیار سریع و غیر طبیعی شود، به عضلات قلب شما انرژی می‌دهد تا بتواند ریتم طبیعی ضربان قلب را به وجود بیاورد.

این دستگاه برای تاکیکاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی مورد استفاده قرار گرفته و این دو ریتم غیر طبیعی و خطرناک در قلب را درمان می‌کند.

دستگاه همگام سازی مجدد قلبی یا ضربان ساز:

دستگاه ضربان ساز که به عنوان دفیبریلاتور دو بطنی یا Biventricular شناخته می‌شود، قابلیت همگام سازی انقباض بطن چپ و سمت راست قلب را از طریق ارسال سیگنال الکتریکی به قلب دارد. افرادی که مبتلا به نارسایی قلبی و انقباضات ناهماهنگ در بطن چپ قلب هستند، ممکن است که به این دستگاه نیاز پیدا کنند.

در صورتی که از دستگاه‌های قابل کاشت در بدن استفاده شود، خطراتی احتمالی عفونت قلب، خرابی دستگاه، خونریزی قلبی و از بین رفتن بافت ریه در کمین شما هستند.

جهت درمان ضربان قلب نامنظم با مطب دکتر رامین بقایی به شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.

درمان گیاهی آریتمی قلبی

بسیاری از داروهای گیاهی و دمنوش‌ها وجود دارند که مصرف منظم آن‌ها تحت نظارت پزشک متخصص قلب، می‌تواند به کاهش و مدیریت آریتمی قلبی منجر شود. برخی از رایج‌ترین درمان‌های گیاهی آریتمی قلبی عبارتند از:

  • اسطوخودوس
  • دمنوش دارچین
  • دمنوش بومادران
  • دمنوش سنبل الطیب
  • دمنوش بادرنجبویه و میوه زالزالک

علاوه بر این دمنوش‌ها، گیاهان و میوه‌هایی وجود دارند که مصرف آن‌ها از شدت تپش قلب کاسته و آن را تا حد امکان درمان می‌کند. میوه و سبزیجات مفید برای درمان آریتمی قلبی عبارتند از:

  • سیر
  • موز
  • زرشک
  • اسفناج
  • کلم پیچ
  • تخم کدو
  • جو دو سر
  • انواع ماهی
  • شکلات تلخ
  • برگ چغندر
  • ماست و لبنیات کم چرب

عوارض احتمالی آریتمی قلب

آریتمی قلبی می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند، از جمله:

ایست قلبی: ایست قلبی زمانی رخ می‌دهد که قلب دیگر نمی‌تواند خون را به مغز و سایر اندام‌های حیاتی پمپاژ کند. ایست قلبی یک اورژانس پزشکی است و اگر در عرض چند دقیقه درمان نشود، می‌تواند منجر به مرگ شود.

نارسایی قلبی: نارسایی قلبی زمانی رخ می‌دهد که قلب نمی‌تواند به اندازه کافی خون را پمپاژ کند تا نیازهای بدن را برآورده کند. نارسایی قلبی می‌تواند باعث علائمی مانند تنگی نفس، خستگی و تورم پاها شود.

سکته قلبی: سکته قلبی زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به قلب مسدود می‌شود. سکته قلبی می‌تواند باعث آسیب دائمی به قلب شود.

کاردیومیوپاتی یا تحلیل رفتن عضلات قلب: کاردیومیوپاتی به هرگونه بیماری عضله قلب گفته می‌شود که باعث می‌شود قلب نتواند به طور موثر خون را پمپاژ کند.

جراحی تخصصی قلب و درمان آریتمی با دکتر رامین بقایی

دکتر رامین بقایی تهرانی یکی از بهترین و حرفه‌ای ترین پزشکان متخصص جراحی قلب کودکان و بزرگسالان در تهران و فارغ التحصیل دانشگاه ایران هستند. ایشان بیش از ۲۰ سال است که در زمینه درمان و جراحی اختلالات قلب و عروقی در نوزادان، کودکان و بزرگسالان در بیمارستان‌های معتبر سطح شهر مشغول به فعالیت هستند.

مهارت و تجربه‌ی دکتر رامین بقایی سبب شده تا بتوانند به عنوان بهترین جراح قلب تخصصی در کودکان و بزرگسالان شناخته شوند. شما هم می‌توانید درمان و جراحی بیماری‌ها و اختلالات قلب و عروق خودتان را به ایشان بسپارید و سلامتی خودتان را باز پس بگیرید.

برای رزرو نوبت و تعیین وقت معاینه با شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم تعیین وقت اینترنتی را پر کنید.

سوالات پرتکرار

با سبک زندگی سالم و درمان مشکلات قلبی و کنترل استرس، می‌توانید تا حد زیادی از بروز آریتمی قلب جلوگیری کنید.
بله. با این حال بهتر است تا پیش از مصرف آن حتماً با پزشک متخصص قلب خود مشورت کنید.
پزشک متخصص قلب آزمایش‌ های مختلفی از جمله الکتروکاردیوگرام، اکو قلب و اکوکاردیوگرافی ترانس مری و… را از بیمار می‌گیرد.
بله، کنترل استرس می‌تواند به درمان آریتمی کمک کند. استرس می‌تواند باعث افزایش ضربان قلب و سایر تغییرات در عملکرد قلب شود. این تغییرات می‌توانند باعث ایجاد آریتمی قلبی شوند.
افراد مبتلا به آلزایمر بیشتر در معرض خطر ابتلا به آریتمی قلبی هستند. این ارتباط می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله التهاب، تغییرات در سیستم عصبی و داروهای مصرفی باشد. اگر مبتلا به آلزایمر هستید، توصیه می شود به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنید تا خطر ابتلا به آریتمی قلبی را ارزیابی کنید.

2 نظر

  1. علی

    سلام آقای دکتر آیا بیماری اعصاب سایکو سوماتیک میتواند علائم بیماری آریتمی را در فرد ایجاد کند؟ حال آنکه قلب شخص سالم است؟!

    بازخورد

ثبت نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *