تپش قلب شدید و نامنظمی دارید و نمیدانید دلیل آن چیست؟ احساس درد قفسیه سینه و تنگی نفس اجازه نمیدهد با خیال راحت به فعالیتهای روزمره خود برسید؟ ممکن است شما به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا باشید!
فیبریلاسیون دهلیزی (AF) یک اختلال ریتم قلب است که باعث ضربان قلب سریع و نامنظم می شود. در فیبریلاسیون دهلیزی، سیگنالهای الکتریکی در دهلیزهای قلب شما، به طور تصادفی و بدون نظم حرکت می کنند. این باعث میشود که دهلیزها به طور نامنظم منقبض شوند و خون را به بطن ها پمپ نکنند. همین اتفاق باعث میشود تا خون در دهلیزها جمع شود و به بطنها منتقل نشود.
اگر برایتان این سوال پیش آمده که “علت ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟ فیبریلاسیون دهلیزی قلب با چه علائمی همراه است؟ آیا فیبریلاسیون دهلیزی خطرناک است؟ چطور فیبریلاسیون دهلیزی را درمان کنیم؟” در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا بیشتر با این بیماری قلبی رایج در مردان و زنان آشنا شوید.
فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟
فیبریلاسیون دهلیزی که نام دیگر آن به انگلیسی Atrial Fibrillation یا به اختصار Afib میباشد، بیماری قلبی است که ریتم نامنظمی در قلب و غیرطبیعی بوده که از دهلیز بالایی قلب شروع میشود. اگر که به فیبریلاسیون مبتلا هستید، چرخه طبیعی سیگنالهای الکتریکی در قلب شما با مشکل مواجه شده و ریتم قلب شما را بالا برده و بسیار شدید میشود.
به گزارش heart.org درباره فیبریلاسیون دهلیزی آمده است:
Atrial fibrillation is a quivering or irregular heartbeat, or arrhythmia. Atrial fibrillation, also known as AFib or AF, can lead to blood clots, stroke, heart failure and other heart-related complications. Over 12 million people are projected to have AFib by 2030.
فیبریلاسیون دهلیزی یک ضربان قلب نامنظم و لرزان است که به عنوان آریتمی قلب نیز شناخته میشود. فیبریلاسیون دهلیزی همچنین به عنوان AF یا AFIB شناخته شده و میتواند منجر به لخته شدن خون، سکته مغزی، نارسایی قلبی و سیار عوارض مرتبط با قلب میشود. پیش بینی میشود تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۲ میلیون نفر به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا شوند!
۸ نشانه رایج فیبریلاسیون دهلیزی
در برخی افراد، فیبریلاسیون دهلیزی هیچ علامتی ایجاد نمیکند. این امر به ویژه در افراد مسن شایع است. با این حال، برخی از افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی علائم زیر را تجربه میکنند:
- تپش قلب
- خستگی مفرط
- ضربان قلب نامنظم
- سرگیجه یا سبک بودن سر
- غش کردن یا سنکوپ قلب
- درد قفسه سینه و آنژین صدری
- احساسی مانند پرواز پروانه در قلب (ریختن قلب!)
اگر علائم و نشانههای فیبریلاسیون دهلیزی قلب را دارید، فوراً به پزشک متخصص قلب یا متخصص جراحی قلب برای معاینه و درمان مراجعه کنید.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره فیبریلاسیون دهلیزی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. دکتر رامین بقایی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
علت بروز فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟
علت دقیق بروز فیبریلاسیون دهلیزی مشخص نیست. اما این عارضه در بیمارانی که به بیماریهای قلبی زیر مبتلا هستند، بیشتر از افراد سالم بروز پیدا میکند:
- نارسایی قلبی (Heart failure)
- پریکاردیت قلب (Pericarditis)
- آترواسکلروز (Atherosclerosis)
- کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy)
- فشار خون بالا (High Blood Pressure)
- بیماریهای دریچه قلب (Heart Valve Disease)
- بیماری عروق کرونر (Coronary Artery Disease)
- بیماریهای مادرزادی قلبی (Congenital Heart Disease)
دیگر عوامل تاثیر گذار بر بروز فیبریلاسیون دهلیزی عبارتند از:
- آسم
- ذات الریه
- آمبولی ریه
- سرطان ریه
- تیروئید پرکار
- دیابت نوع دوم
- فشار خون بالا
- بیماری انسداد مزمن ریه یا COPD
آیا فیبریلاسیون دهلیزی خطرناک است؟
خیر. فیبریلاسیون دهلیزی به طور کلی بیماری خطرناک و تهدید کنندهای نیست به طوری که بسیاری از افراد با این بیماری قلبی زندگی میکنند و وضعیت زندگی آنها سالم و بی خطر است. اما اگر درمان فیبریلاسیون دهلیزی را پشت گوش بیندازید، خطر ابتلا به ایسکمیک گذار یا همان سکته مغزی را حدود ۴ الی ۵ برابر افزایش میدهید.
۷ عامل افزایش دهنده شانس ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی
از جمله ریسک فاکتورها و عوامل افزایش دهنده شانس ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی عبارتند از:
۱. سن:
هر چه سن بالاتر برود، شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و به خصوص فیبریلاسیون دهلیزی بالا میرود.
۲. فشار خون بالا:
فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماریهای عروق کرونر را افزایش داده و با گذشت زمان، میتواند باعث سفت شدن یا ضخیم شدن یک عضله یا یک رگ قلب در شما شود. با وجود چنین مشکلی روند حرکت سیگنالهای قلب شما تغییر پیدا خواهد کرد.
۳. سابقه خانوادگی:
وجود سابقه ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی در خانواده، شانس ابتلا به این عارضه در شما نیز بیشتر خواهد بود.
۴. چاقی و اضافه وزن:
وزن بالا و چاقی بیش از اندازه شانس بروز فیبریلاسیون دهلیزی را بالا میبرد.
۵. ابتلا به بیماریهای زمینهای:
ابتلا به بیماریهای زمینهای مانند دیابت، اختلالات کلیوی، اختلالات ریوی و تیروئید موجب میشود تا بیشتر در معرض ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی قرار بگیرید.
۶. مصرف کافئین، نیکوتین و مواد مخدر:
کافئین، نیکوتین و همچنین مصرف مواد مخدر میتواند سبب افزایش ضربان قلب شود و زمینه ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را فراهم کند. مصرف این مواد میتواند در ابتلا به آریتمی قلبی شدید نیز تاثیر گذار باشد.
۷. مشکلات قلب و عروق و سابقه جراحی قلب:
بیماریهای عروق کرونر، بیماریهای دریچههای قلب و ابتلا به مشکلات مادرزادی قلب، شانس ابتلا به afib را افزایش خواهد داد. همچنین سابقه حمله قلبی یا جراحی قلب نیز احتمال ابتلای فرد به این بیماری را افزایش خواهد داد.
راههای تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی
راه و روشهای مختلفی که سبب میشود تا فیبریلاسیون دهلیزی تشخیص داده شود، عبارتند از:
یکی از رایج ترین روشها برای تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی، استفاده از تستهای تشخیص بیماریهای قلبی است که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشد:
- اکوکاردیوگرام یا اکوی قلب (Echocardiogram)
- الکتروکاردیوگرام (Electrocardiogram)
- آزمایش خون (Blood Test)
جهت تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی خود همین حالا کلیک کنید.
علاوه بر تستهایی که به آن اشاره کردیم، اگر با علائم فیبریلاسیون دهلیزی به مطب بهترین پزشک متخصص قلب در تهران مراجعه کنید، مراحل معاینه بالینی زیر طی خواهد شد:
- بررسی علائم نارسایی قلبی
- چک کردن ضربان قلب و فشار خون
- بررسی وجود یا عدم وجود تورم در پاها
- گوش دادن به ریتم قلب شما با گوشی پزشکی
- بررسی اندازه غده تیروئید با معاینه به کمک دست
- گوش دادن به صدای ریه با استفاده از گوشی قلب به منظور تشخیص نارسایی یا عفونت قلبی
البته از برخی دستگاهها مانند هولتر قلب که قابلیت حمل و نقل و انتقال دارد میتوان استفاده کرد تا وضعیت ضربان قلب را در مدت مشخصی (۲۴ یا ۴۸ ساعت) مورد بررسی قرار داد. اگر نوسانات سیگنالهای الکتریکی که ثبت شدند بالا باشد، شانس ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی بالا خواهد بود!
در چنین شرایطی دکتر قلب راهکارهای درمان فیبریلاسیون دهلیزی را به شما معرفی میکند و سپس با توجه به وضعیتی که دارید، تاثیر گذارترین روش را برای درمان انتخاب خواهد کرد.
روش های درمان فیبریلاسیون دهلیزی
موثرترین متدهای درمانی که امروزه در سرتاسر جهان برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی مورد استفاده قرار میگیرد، عبارتند از:
درمان دارویی فیبریلاسیون دهلیزی
داروهای مناسبی که برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی مورد استفاده قرار میگیرند به شرح زیر هستند:
داروهای رقیق کننده خون:
داروهای رقیق کننده خون یا داروهای ضد انعقاد خون، به کاهش خطر لخته شدن خون و سکته قلبی یا مغزی کمک میکنند. داروهای مناسب برای رقیق کردن خون میتوانند شامل آسپرین و یا وافارین باشند.
داروهای کنترل کننده ضربان قلب:
متوپرولول، دیلتیازم و یا وراپامیل از جمله داروهایی هستند که با عنوان بتابلاکرها شناخته شده و برای کنترل ضربان قلب و کاهش تپش آن مورد استفاده قرار میگیرند.
جهت درمان فیبریلاسیون دهلیزی همین حالا از طریق فرم رزرو وقت نوبت بگیرید.
داروهای کنترل کننده ریتم سینوسی قلب:
از جمله داروهای مناسب برای مدیریت ریتم سینوسی قلب میتوان به پروکائین آمید، دیسوپیرامید و یا سوتالول اشاره کرد.
آیا درمان دارویی فیبریلاسیون دهلیزی عوارض دارد؟
بله! هر دارویی عوارض خاص خودش را دارد و به دنبال مصرف آن در دراز مدت، میتواند تاثیرات منفی بر سلامتی داشته باشد. توصیه میکنیم تا به محض مشاهده عوارض شدید و خطرناک فیبریلاسیون دهلیزی، به بهترین متخصص جراحی قلب در تهران مراجعه کنید.
درمان فیبریلاسیون دهلیزی با جراحی
اگر فیبریلاسیون دهلیزی شما به دارو پاسخ مثبت نداد و اوضاع بهتر نشد، نوبت به عمل جراحی قلب میرسد. معالجه فیبریلاسیون دهلیزی با جراحی قلب و توسط جراح فوق تخصص قلب، به روشهای زیر امکان پذیر میباشد:
کاردیوورژن الکتریکی یا Electrical Cardioversion:
این عمل با استفاده از وارد کردن شوکهای الکتریکی کم و ضعیف به قلب انجام میشود تا بتواند ضعف برخی اندامهای قلبی در تپیدن و ایجاد سیگنال الکتریکی را برطرف کند. البته این عمل جراحی موقتی بوده و تاثیر دائمی ندارد.
ابلیشن ورید ریوی در قلب یا Pulmonary Vein Ablation:
اگر کاردیوورژنها و دارو درمانی تاثیری در بهبود فیبریلاسیون دهلیزی نداشته باشند، جراحان به سراغ ابلیشن قلب میروند. در ابلیشن ورید ریوی قلب از کاتترهای وارد شده به رگهای خونی استفاده میشود تا فرکانسهایی با ولتاژ پایین به قلب داده شود. در این روش بافت کوچکی از قلب که موجب بروز فیبریلاسیون دهلیزی و آریتمی میباشد، از بین رفته و بیماری شما درمان خواهد شد.
پیس میکر دائمی یا Permanent Pacemaker:
پیس میکر یا دستگاه نوسان ساز قلبی، دستگاهی است که میتواند در قلب کار گذاشته شود تا به طور دائم این دستگاه تنها زمانی که علاوه بر فیبریلاسیون دهلیزی به آریتمی قلبی نیز مبتلا باشید مورد استفاده قرار میگیرد.
بستن زائده دهلیز چپ یا Left Atrial Appendage Closure:
در این روش زائدهای که در دهلیز چپ قرار دارد بسته میشود تا خطر تشکیل لخته خون و همچنین شانس سکته قلبی به حداقل برسد.
عوارض فیبریلاسیون دهلیزی
سکته قلبی: بروز سکته قلبی ناگهانی یکی از شایعترین عوارض فیبریلاسیون دهلیزی است. به عبارتی درصد بروز سکته قلبی در افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی تا ۵ برابر از افراد عادی بیشتر است!
سکته مغزی: فیبریلاسیون دهلیزی خطر سکته مغزی را چهار تا پنج برابر افزایش می دهد. این به این دلیل است که فیبریلاسیون دهلیزی می تواند باعث ایجاد لخته های خونی در دهلیزهای قلب شود. این لخته ها می توانند از قلب جدا شده و به مغز منتقل شوند و باعث سکته مغزی شوند.
نارسایی قلبی: فیبریلاسیون دهلیزی می تواند باعث کاهش جریان خون به قلب شود. این امر می تواند منجر به نارسایی قلبی شود.
افزایش خطر مرگ: فیبریلاسیون دهلیزی خطر مرگ را افزایش می دهد.
چه کسانی در معرض ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی هستند؟
افرادی در معرض ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی هستند که:
- به بیماریهای دریچههای قلب مانند تنگی و یا نارسایی دریچه میترال مبتلا هستند.
- به بیماری کاردیومیوپاتی یا بیماریهای عضلات قلب مبتلا هستند.
- آپنه خواب یا وقفه تنفسی هنگام خواب دارند.
- سابقه جراحی قلب دارند.
- فشار خون بالا دارند.
- نارسایی قلبی دارند.
اگر قهوه مینوشید و سیگار میکشید، شانس ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی بسیار بالا بوده و ممکن است به تپشهای شدید و نامنظم قلب مبتلا شوید!
۸ روش شگفت انگیز برای پیشگیری از فیبریلاسیون دهلیزی
اگر به دنبال سالم نگه داشتن قلب خود هستید و نمیخواهید به فیبریلاسیون دهلیزی و یا آریتمی قلبی مبتلا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم تا ۸ راهکار موثر زیر را دنبال کنید:
- استرس و اضطراب را از خودتان دور کنید.
- از چاق شدن و افزایش وزن جلوگیری کنید.
- سیگار، قلیان و مصرف مواد مخدر را ترک کنید.
- فشار خون و میزان کلسترول خون را مدیریت کنید.
- یک رژیم غذایی مفید برای قلب و سالم را دنبال کنید.
- روزانه ۲۰ الی ۳۰ دقیقه ورزشهای هوازی انجام دهید.
- مصرف نوشیدنیهای الکلی و حاوی کافئین را به حداقل برسانید.
- خواب شبانه و کافی (۷ الی ۹ ساعت) در روز را در برنامه خود قرار دهید.
آیا فیبریلاسیون دهلیزی خود به خود درمان میشود؟
اگر به فیبریلاسیون دهلیزی از نوع ابتدایی آن مبتلا باشید، خود به خود درمان میشود. با این حال درمان خود به خودی فیبریلاسیون دهلیزی تنها به نوع آن بستگی نداشته و به میزان مدیریت شما بر عوامل افزایش دهنده ریسک ابتلا به این عارضه نیز وابسته خواهد بود.
چه زمان از ابلیشن قلب برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی استفاده میشود؟
در صورتی که دارو درمانی تاثیری در بهبودی عارضه AFIB نداشته باشد و یا بیمار تمایلی به مصرف منظم داروها نشان ندهد، از روش جراحی ابلیشن قلب استفاده خواهد شد.
کدام ورزشها برای افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی مناسب است؟
بهترین و موثرترین ورزشهای مفید برای افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی همان ورزشهایی است که برای تقویت قلب توصیه میشوند و عبارتند از:
- شنا
- دویدن آرام
- دوچرخه سواری
- تمرینات مقاومتی
- پیاده روی تند و سریع
- تمرینات کششی مانند یوگا
ورزش را از کجا شروع کنم؟
اگر میخواهید با ورزش کردن از فیبریلاسیون دهلیزی پیشگیری کنید یا حتی آن را درمان کنید، بهتر است تا آرام آرام و از بازههای زمانی کم شروع کنید و به مرور زمان ورزش خودتان را بیشتر و بیشتر کنید.
دریافت مشاوره قلب برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی درمطب دکتر رامین بقایی
غذاهای مفید برای افراد مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی
اصلاح روش تغذیه و همچنین حذف و اضافه کردن برخی مواد غذایی در رژیم، به شما کمک میکند تا از فیبریلاسیون دهلیزی به دور باشید. از جمله غذاهای مفید در رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به این عارضه قلبی، به شرح زیر است:
- پرتقال
- بلوبری
- کدو سبز
- ویتامین C
- فلفل دلمهای
- میوه و سبزیجات تازه
- مرکباتی مانند لیمو ترش
بهترین پزشک برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی
دکتر رامین بقایی تهرانی بهترین پزشک متخصص جراحی قلب و عروق در تهران هستند که از سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از برترین جراحان قلب ایران در حال فعالیت و خدمت رسانی به مردم میباشند. ایشان علاوه بر جراحی قلب در بزرگسالان، قلب کودکان و نوزادانی که دچار بیماریهای مادرزادی قلب هستند را نیز جراحی کرده و همچنین در زمینهی مشاوره تخصصی قلب به مادران باردار مهارت دارند.
دکتر رامین بقایی تهرانی در حال حاضر در مطب خود واقع در بلوار نلسون ماندلا بیماران و مراجعان خود را معاینه کرده و در صورت نیاز به جراحی تخصصی قلب، آنها را به بیمارستان ارجاع خواهد داد.
شما هم میتوانید برای دریافت مشاوره قلب و عروق و درمان بیماریهای قلبی خودتان به مطب دکتر رامین بقایی مراجعه کنید.
برای رزرو نوبت و تعیین وقت معاینه با شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم تعیین وقت اینترنتی را پر کنید.
0 نظر