برای آگاهی بیشتر در مورد جراحی کم تهاجمی قلبی با ما همراه باشید.
جراحی کم تهاجمی قلبی چیست؟
نام دیگر جراحی کم تهاجمی قلبی، عمل جراحی قلب به روش بسته می باشد. جراحی کم تهاجمی قلبی چگونه انجام می شود؟ این روش به صورتی است که طرف راست سینه بیمار برش ریز و کوچکی داده می شود. در روش جراحی کم تهاجمی قلبی دیگر احتیاجی به قطع و بریدن استخوان ها ی قفسه سینه ندارد.
می توان به این نکته اشاره کرد که در جراحی کم تهاجمی قلبی، تسلط جراح بر روی ناحیه های قلب بیشتر از جراقی قلب باز می باشد. در جراحی قلب به روش بسته، جراح عمل را از بین دنده های بیمار شروع می کند. همین امر باعث سریع تر کردن روند درمان و نیز کاهش درد می شود.
جراحی قلب
جراحی قلب بطور معمول با برشی در قسمت میانی قفسه سینه و با بریدن استخوان جناغ سینه انجام میشود. از این طریق جراح به تمام بخش ها و حفرات قلب و عروق بزرگ داخل سینه دسترسی دارد و از این طریق هرنوع عمل جراحی قلبی قابل انجام است. لذا این برش جراحی که اصطلاحا “استرنوتومی میانی” گفته میشود، روش استاندارد جراحی قلب محسوب میگردد.
از سوی دیگر می توان برخی از اعمال جراحی قلبی را از طریق برش های کوچک تر، در فضاهای بین دنده ای راست یا چپ، با یا بدون کمک از ابزارهای درون بین (توراکوسکوپ) انجام داد. این نحوه کار به عنوان جراحی قلبی کم تهاجمی شناخته میشود(Minimally Invasive Cardiac Surgery).
حسن جراحی کم تهاجمی نسبت به روش استاندارد، دوره نقاهت کوتاه تر، نیاز کمتر به تزریق خون و نیز مزیت زیبایی آن است زیرا بیمار بجای برش طولانی در قسمت میانی سینه که کاملا قابل رویت است، برش کوچکتر در پهلوها دارد که چندان در معرض دید نیست.
مزایا و معایب جراحی کم تهاجمی
همانگونه که گفته شد مزایای این روش شامل موارد زیر است:
- اقامت کوتاهتر بیمارستانی
- اغلب درد ناحیه عمل کمتر است
- خطر عفونت زخم جراحی کمتر است
- برش کوچکتر که کمتر در معرض دید است
- خونریزی کمتر حین عمل و نیاز کمتر به تزریق خون
- با پرهیز از برش استخوان جناغ سینه، مساله جوش نخوردن استخوان و عوارض بعدی منتفی است. برخی بیماران، بویژه افراد کهنسال که پوکی استخوان دارند در خطر جوش نخوردن استخوان پس از عمل هستند
باید دانست که این روش بی عیب نیست. تقریبا تمام خطراتی که در جراحی استاندارد قلبی وجود دارد در این روش نیز محتمل است. جراحی کم تهاجمی، پیچیدگیهای خاصی دارد و باید حتما توسط جراح مجرب در مرکز مجهز انجام شود. نکته دیگر اینکه همه اعمال جراحی قلبی را نمی توان از این طریق انجام داد و باید دانست که گاه حین عمل، جراح مجبور میشود از ادامه عمل از این طریق صرفنظر کرده و کار را با برش استرنوتومی ادامه دهد. بنابراین پیش از انتخاب روش کم تهاجمی، می بایست با نظر پزشک مسایل گوناگون به دقت بررسی گردد.
انواع جراحی های کم تهاجمی
این شیوه ممکن است از طریق برش کوچک بین دنده ای و با دید مستقیم جراح انجام شود. با پیشرفت فن آوری امروزه امکان انجام عمل با کمک ابزار درون بین و حتی جراحی با کمک روبات میسر شده است.
عمل هایی که با این روش قابل انجام است عبارتند از؛
- ترمیم یا تعویض دریچه میترال
- ترمیم یا تعویض دریچه آئورت
- ترمیم یا تعویض دریچه تریکوسپید
- جراحی بستن سوراخ بین دهلیزی یا برخی سوراخهای بین بطنی
- برخی از جراحیهای بای پس کرونر
- جراحی روی پرده دور قلب (پریکارد)
- باید ذکر کرد که دامنه اعمال کم تهاجمی بتدریج رو به افزایش است.
نتایج و پیگیری جراحی کم تهاجمی
می توان گفت که درصد موفقیت جراحی کم تهاجمی با روش استاندارد برابری میکند و معمولا بیمار دوره نقاهت آسان تر و کوتاه تری را میگذراند. پزشک به بیمار در مورد نحوه استراحت و فعالیت، زمان برگشت به کار، رژیم غذایی، کنترل وزن، فشارخون و بیماریهای زمینه ای و نیز قطع سیگار و ورزش مناسب توصیه هایی خواهد کرد.
جراحی قلب به روش بسته نیازمند چه مراقبت هایی می باشد؟
جراحی کم تهاجمی قلب با برش کوچک بر روی قفسه سینه انجام می شود و انواع گوناگونی دارد از جمله: جراحی توراکوسکوپی، جراحی قلب توسط ربات. در این روش دسترسی و کنترل قلب به صورت کم تهاجمی می باشد. در کلیه روش های کم تهاجمی، جراح بین دنده ها برش یا شکاف کوچک جهت دسترسی بهتر به قلب بیمار ایجاد می کند.
وضعیت بیمار پس از جراحی کم تهاجمی قلب
شخص بیمار پس از اتمام جراحی کم تهاجمی قلبی، علائم و نشانه هایش کمتر می شود و به راحتی می تواند به زندگی روزمره خود ادامه دهد. بیمار باید پس از انجام عمل جراحی قلب به شیوه بسته، به طور پی در پی به پزشک متخصص مراجعه بفرماید. پس از جراحی برای صحت سلامت بیمار، آزمایش هایی از وی گرفته می شود. پزشک از بیمار خود می خواهد که پس از انجام جراحی، رژیم غذایی سالم و مفید و ورزش های سالم را برای خود در نظر بگیرد.
سلام
میخواستم بپرسم که این عمل کم تهاجمی حداقل سن باید چند سال باشه. چون ما پسری داریم ۲.۵ ساله که قلبش سوراخ هست و نیاز به عمل باز داره میخواستم بدونم برای بچه ما هم میشه با عمل کمتهاجمی هم انجام داد
سلام. بسته به نوع بیماری و جراحی، می توان عمل کم تهاجمی در این سن انجام داد.
سلام
دوره استراحت پس از عمل قلب کم تهاجمی چند هفته هست؟
با سلام
حدود ۲ تا ۳ هفته می باشد.
با سلام
کودک من 6 سالشه و در 6 ماهگی عمل تترالوژی رو انجام داده الان مشکل RVOT و دریچه ریوی رو داره می خواستم بدونم با عمل کم تهاجمی می شه مشکلش رو حل کرد یا جراحی باز می خواد
ممنون
سلام. پس از جراحی تترالوژی گاه نیاز به تعویض دریچه ریوی می باشد که معمولاً با جراحی قلب باز انجام میشود. امکان عمل یا عمل های بعدی به نوع دریچه بستگی دارد.
سلام، اين عمل چرا انجام ميشود ؟ تحت چه شرايطي مجبور به انجام شدنش هست ؟
سلام برای راحتی بیشتر بیمار و کم کردن عوارض جراحی، این عمل انجام میشود
سلام عرض ادب واحترام ببخشید برای تعویض دریچه میترال ایامیشه عمل کم تهاجمی انجام داود 37ساله هستم خانم هستم
سلام بله
سلام واینکه میشه رسوبهای رویدریچه روپاک سازی کرد؟ وایامیشه ترمیم انجام دادممنون
بعضی موارد امکان ترمیم دریچه هم وجود دارد
سلام،
برای تعویض دریچه آئورت، عمل کم تهاجمی در کدام شهر ها و مراکز قابل انجام هست؟
سلام در تهران و شیراز انجام میشود