تومورها یا توده های قلبی، در اثر تجمع غیر طبیعی سلولی در عروق پایه و یا دریچههای قلبی به وجود میآید. تومورهای قلبی به طور کلی به دو دسته تومورهای اولیه یا غیر سرطانی(خوش خیم) و تومورهای ثانویه یا سرطانی (بدخیم) طبقه بندی میشوند. اگر تودههای قلب به موقع تشخیص داده نشوند، ریسک به خطر افتادن جان بیماران بالا رفته و احتمال مرگ ناگهانی بالا میرود.
اگر میخواهید با انواع تودههای قلبی سرطانی و غیر سرطانی، راه و روشهای درمان و همچنین علائم آنها آشنا شوید توصیه میکنیم تا در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
تومور قلبی چیست؟
تومورها یا توده های قلبی، به زوائد و غده هایی گفته میشود که به طرزی غیر عادی در قلب شروع به رشد و بزرگ شدن میکنند. تومورهای قلبی اولیه بسیار نادر هستند، به طوری که تنها در حدود یک نفر از هر 3000 نفر ممکن است این نوع تومور را تجربه کند. علاوه بر این، 75 درصد از تومورهای قلبی اولیه به طور خوش خیم هستند.
این توده ها را میتوان در دو دسته طبقه بندی کرد:
- تودههای بدخیم یا سرطانی
- تودههای خوش خیم و اولیه (غیر سرطانی)
به گزارش Columbiasurgery.org درباره انواع تودههای قلبی آمده است:
A cardiac tumor is an abnormal growth of tissue in the heart, and may be classified as either cancerous (malignant) or non-cancerous (benign). Cardiac tumors are further classified as either primary (originating within the heart itself) or secondary (spread from a primary tumor in a different part of the body).
تومور قلبی رشد غیر طبیعی سلولها در بافت قلب است و ممکن است که به عنوان تودههای بدخیم یا سرطانی، و تودههای خوش خیم یا غیر سرطانی طبقه بندی شوند. تومورهای قلبی همچنین میتوانند به عنوان تومورهای اولیه (سر منشا از قلب دارد) و یا تومورهای ثانویه یا سرطانی (سر منشا از سایر اندام ها دارد) طبقه بندی شوند.
برخی از این توده ها (اغلب نوع اولیه) بی ضرر هستند و با جراحی قابل درمان میباشند. اما برخی دیگر از این تودهها ممکن است درمان نشوند و کشنده باشند! به طور کلی بهتر است تا به محض مشاهده علائم تومورهای قلبی، به دنبال راهکاری برای درمان آن باشید تا به مرز کشندگی نرسد!
سایز تومورهای قلبی چقدر است؟
تومورهای قلبی با کوچکترین اندازه یعنی قطر 1 سانتیمتری و به اندازه یک نخود بوده، و بزرگترین اندازه آن یعنی قطر 15 سانتیمتری به اندازه یک گریپ فروت بوده و میتوانند نواحی مختلفی از قلب شما را تحت تاثیر قرار بدهند.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره تومور قلبی در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. دکتر رامین بقایی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
تومور قلبی چه علائم و نشانههایی دارد؟
علائم این بیماری قلبی با توجه به موقعیت تومور و توده، ابعاد آن، میزان رشد و میزان شکنندگی که توده تمایل به تکه تکه شدن و ورود به جریان خون متغیر میشوند. علائم و نشانههای زیر راهی آسان برای آن است که تشخیص دهید آیا قلبتان سالم است یا خیر. اگر این علائم را دارید، ممکن است تومور قلبی یا همان میگزوم قلبی داشته باشید:
- تب و لرز
- درد مفصلی
- تورم در پاها
- خستگی مزمن
- احساس تپس قلب
- تنگی و کوتاهی نفس
- از دست دادن اشتها
- سرگیجه و غش کردن
- ضعف عمومی و بی حالی
- عرق شبانه در طول خواب
- کاهش وزن بی دلیل و ناگهانی
- احساس ناراحتی در قفسه سین
علت ابتلا به تومورهای قلبی
تقسیم غیر عادی و غیر طبیعی سلولها در بدن، یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در ابتلا به تومورهای قلبی به شمار میروند. به علاوه ممکن است ژنتیک شما باعث ایجاد تودههای سرطانی و غیرطبیعی در بدن شما شود. در این صورت ریسک بسیار بالایی در ابتلا به تومورهای قلبی را خواهید داشت.
انواع تودههای قلبی را بشناسید
پزشک متخصص قلب و جراح فوق تخصصی قلب، تودههای قلبی را بر اساس نحوهی رشدی که دارند و همچنین سرطانی یا غیر سرطانی بودن آنها؛ طبقه بندی میکنند. هر یک از انواع تومورهای قلبی به شرح زیر هستند:
انواع تومورهای قلبی اولیه
انواع تومورهای قلبی اولیه، تومورهای خوش خیم یا تومورهای غیر سرطانی عبارتند از:
تومور عضلانی
تومور عضلانی قلب در کودکان و نوجوانان شیوع بیشتری دارد. این تومورها معمولاً چندتایی هستند و جنسی از بافت دیوارهی بطنی قلب دارند.
جهت دریافت نوبت برای بررسی سلامت قلب خود کلیک کنید.
میگزوم قلب (Myxoma)
میگزوم قلب شایع ترین تومور قلبی غیر سرطانی است که ابعاد و اندازههای متفاوتی دارد. بعضی از این تودهها ممکن است به قطر 1 سانتیمتر و به کوچکترین اندازه خود باشند. در مقابل برخی دیگر ممکن است به قطر 15 سانتیمتر برسند و در بزرگ ترین حالت خود قرار بگیرند.
حدود ۷۴ درصد از میگزوم های قلب در دهلیز چپ و حدود ۱۸ درصد از آنها، در دهلیز راست قلب تشکیل میشوند.
از علائم میگزوم قلبی می توان به آریتمی قلبی، نارسایی قلبی و سوفل دیاستولیک مشابه با تنگی دریچه میترال اشاره کرد.
تومور فیبروما (Fibroelastomas)
توده فیبروما بیشتر در کودکان و در جنین مادر شیوع دارد. این توده در دیواره بطن قلب شکل گرفته و ممکن است که ریتم قلبی نامنظم (آریتمی قلبی) و یا حتی خطر مرگ ناگهانی را به همراه داشته باشد. علائم فیبرومهای قلبی آریتمی قلب و مرگ ناگهانی باشد.
تومور همانژیوم (Hemangioma)
همانژیوم رگهای خونی متورمی است که به شکل توده بر روی عروق خونی در قلب دیده میشوند. این تومورها میتواند در طیف وسیعی از افراد جامعه و بدون علامت به وجود بیایند. از نوزادان گرفته تا افراد 65 ساله، ممکن است که به این تومور قلبی مبتلا شوند. تودههای همانژیوم معمولاً علامتی ندارند و تنها از طریق برخی آزمایشات خاص، قابل شناسایی میباشند. همانژیوم اغلب همراه با تومورها در دستگاه گوارش و یا بر روی سطح پوست ممکن است دیده شود.
تومور لیپوم یا توده چربی (Lipoma)
این تومور میتواند سنین مختلفی را تحت تاثیر قرار بدهد. توده لیپوم میتواند کوچک یا بزرگ باشد و در دهلیز راست، سپتوم دهلیزی و یا بطن چپ به وجود بیاید.
تومور الاستوم پاپیلری (Papillary Fibroelastoma)
این تومورها معمولاً دریچههای قلبی را تحت تاثیر قرار میدهد و افرادی با میانگین سنی 60 ساله را، به خود مبتلا میکند. این تومورها معمولاً میترکند و به شکل یک لخته خونی یا آمبولی، در جریان خون به حرکت در آمده و ریسک بروز سکته قلبی را افزایش میدهند.
دو گروه از تومورهای قلبی اولیه که احتمال دارد هم سرطانی و هم غیر سرطانی باشند، عبارتند از:
مزوتلیوما (Mesothelioma)
اگر این تومور در پریکارد قلب ایجاد شود، تودهای سرطانی خواهد بود. در صورتی که این تودهها بتوانند از گرههای دهلیزی بطنی عبور کنند، غیر سرطانی خواهند بود.
پاراگانگلیوما (Paraganglioma)
این تومورهای قلبی میتوانند در پایههای قلبی ایجاد شوند.
درمان تومور قلبی خود را پشت گوش نندازید و جهت تعیین وقت کلیک کنید.
انواع تومورهای قلبی سرطانی
حدود 5 تا 25 درصد از تمامی تومورهای قلبی، تومورهای سرطانی قلب هستند. در این میان شایعترین نوع از توده سرطانی در قلب، تودههای سارکوم میباشند. به طوریکه در 50 تا 75 درصد از افرادی که سرطان قلب دارند؛ به وضوح دیده میشود.
زیر گروههای توده سرطانی سارکوم که در قلب کودکان و بزرگسالان به چشم میخورند عبارتند از:
آنژیوسارکوم (Angiosarcoma)
توده آنژیوسارکوم در قلب شایعترین نوع از توده های قلبی سرطانی در بزرگسالان است. آنژیوسارکوم اغلب در دهلیز راست قلب یا در لایه پریکارد قلب به وجود میآید.
رابدومیوسارکوم (Rhabdomyosarcoma)
این توده قلبی سرطانی، در کودکان و نوزادان به وفور دیده به چشم میخورد. اما میتواند بزگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. این توده به صورت گروهی شکل گرفته و میتواند، در هر بخشی از دهلیزها و بطنهای قلبی دیده شود.
هیستیوسیتوم فیبری بدخیم (Malignant Fibrous Histiocytoma)
این تومور قلبی بدخیم در دهلیز چپ ایجاد شده و ممکن است دریچه میترال قلب را تحت تاثیر قرار بدهد و به آن آسیب بزند. با ایجاد تنگی و یا نارسایی در دریچه میترال، امکان دارد که جریان خون در حفره های قلبی و همچنین سایر اندام های بدن، دچار اختلال شود.
این تومور قلبی با اینکه سرطانی است، اما شیوع به نسبت کمتری دارد و کودکان و بزرگسالان کمتری را تحت تاثیر قرار میدهد.
انواع تودههای قلب در کودکان
تودههای قلبی اولیه در کودکان که غیر سرطانی نیز هستند، انواع مختلفی دارند و هر یک به شرح زیر میباشند:
تراتوم (Teratoma)
این تومور به طور معمول در لایه پریکارد قلب کودکان ایجاد میشود. همچنین میتوانند از پایه، در رگهای اصلی خونی متصل به قلب رشد کنند. توده تراتوم قلب ممکن است با سیانوز، فشرده شدن شریان آئورت و شریان ریوی یا حتی تنگی نفس همراه باشد.
فیبروم (Fibroma)
تومور فیبروم در قلب به صورت یک تومور منفرد و غیر خوشهای ظاهر میشود. معمولاً این توده در بطن قلب کودکان دیده شده و برای برداشته شدن، نیاز به جراحی دارد.
هامارتوما (Hamartoma)
این تومور که به عنوان کاردیومیوپاتی هیستیوسیتوئید یا هامارتوم سلول کنژ نیز شناخته میشود، ممکن است ریتم و ضربان قلب کودک شما را با اختلال مواجه کند.
توده لنفوم (Lymphoma)
معمولاً لنفوم یا سرطان گلبول های سفید، در غدد لنفاوی، طحال یا مغز استخوان ایجاد میشود. در صورت متاستاز دادن این تودهها، ممکن است که در قلب هم تودههای لنفوم به وجود بیایند. این توده معمولاً در افرادی که ایدز دارند، بیشتر از سایرین به چشم میخورد.
رابدومیوم قلبی (Cardiac Rhabdomyoma)
شایع ترین نوع از تومورهای قلبی در کودکان و نوزادان، توده رابدومیم میباشد. رابدومیومها به صورت خوشهای و گروهی رشد میکنند، علامتی ندارند و معمولاً بدون نیاز به درمان خاصی؛ به طور خود به خودی درمان میشوند.
تومورهای قلبی در اثر متاستاز دادن کدام تومورها به وجود میآیند؟
متاستاز دادن توده های سرطانی خوش خیم و بد خیم، به معنای پخش شدن این تودهها در داخل بدن و آسیب زدن به سایر اندامها میباشد. تودههای سرطانی که در قلب ایجاد میشوند اغلب در اثر متاستاز دادن یکی از تودههای سرطانی زیر در سایر اندامهای بدن میباشد:
- سرطان ریه
- سرطان کلیه
- سرطان مری
- توده ملانوما
- سرطان لفنوم
- سرطان پستان
اما سوال مهم تری که پیش میآید این است که تومور قلبی به کدام بخشهای قلب آسیب میزند؟
تومورهای قلبی کجا قرار دارند؟
تومورهای اولیه قلب و همچنین تومورهای سرطانی، ممکن است در نواحی زیر دیده شوند:
- لایه میوکارد (Myocardium): میوکارد همان عضله قلب میباشد.
- لایه اندوکاردیت (Endocardium): بافتی که از حفرهها و دریچههای قلبی شما محافظت میکند.
- دریچههای قلب (Heart Valve): حفرهها و دریچههایی که جریان خون در بدن را مدیریت میکنند.
- لایه پریکارد (Pericardium): کیسهای که در اطراف قلب شما قرار دارد و قلبتان را احاطه کرده است.
تومورهای قلبی چطور تشخیص داده میشوند؟
اغلب تومورهای قلبی به کمک تستهای تشخیص بیماریهای قلبی شناسایی میشوند. از جمله تستهایی که برای تشخیص تودههای اولیه و سرطانی قلب مناسب هستند، عبارتند از:
ام آر آی قلبی (Cardiac MRI):
این آزمایش میتواند قلب را ام آر آی (MRI) کند و هر اختلالی که در ساختار قلب وجود داشته باشد را به خوبی شناسایی کند. ام آر آی قلب از جمله راهکارهای مفید برای تشخیص تودههای سرطانی و اولیه قلبی میباشد.
جهت تشخیص بیماری تومور قلبی همین حالا با مطب دکتر رامین بقایی با شماره ۸۸۶۷۰۳۵۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
اکوکاردیوگرافی (Echocardiography):
اکوکاردیوگرافی قلب برای تشخیص تودههای قلبی به دو روش زیر انجام میشود:
اکوکاردیوگرافی ترانس مری: این نوع از اکوکاردیوگرافی هم میتواند برای تشخیص تومورهای حفره دهلیزی قلب یا همان حفرههای بالایی در قلب مفید باشد.
اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک: این نوع از اکوکاردیوگرافی، برای یافتن تومورها در بطن چپ قلب یا همان حفره پایینی قلب مفید است.
سی تی اسکن قلبی (Cardiac CT Scan):
این آزمایش برای افرادی مناسب است که نمیتوانند ام آر آی قلبی شوند. سی تی اسکن قلب یا Cardiac CT Scan میتواند کل ناحیه قفسه سینه و تمامی اجزای آن از جمله ریه و رگهای خونی در بدن را بررسی کند و در صورت وجود تومورهای قلبیِ آن را مشخص کند.
پت اسکن (PET Scan):
یکی دیگر از روشهای تشخیص تودههای قلبی، اسکن پت میباشد. این نوع از اسکن به شما اجازه میدهد تا بررسی شود آیا تومور قلبی، به غیر از قلب به اندام های دیگر متاستاز داده است یا خیر.
برای تشخیص دقیق و صحیح تومورهای قلبی، پزشکان و متخصصان جراحی قلب مطابق با مراحل زیر عمل میکنند:
عوارض ابتلا به تومورهای قلبی چیست؟
دغدغه بسیاری از افرادی که به توده های قلبی مبتلا هستند این است که این عارضه، چه عوارض و اثراتی منفی بر سلامت قلب دارد؟
۱۰ تا از مهمترین عوارضی که به دنبال تومورهای قلبی ممکن است تجربه کنید، عبارتند از:
- سکته قلبی
- آریتمی قلبی
- نارسایی قلبی
- افیوژن پریکارد
- فشار خون بالا
- سوفل یا مور مور قلبی
- پریکاردیت یا عفونت قلبی
- بیماریهای دریچههای قلب
- اختلال در جریان طبیعی خون
- تشکیل لخته های خونی و ترومبوآمبولی
اگر فشار خون بالایی دارید و صداهای عجیبی از قلب خودتان میشنوید و یا ضربان قلبتان به شدت نامنظم است؛ ممکن است تومور قلبی داشته باشید. به شما توصیه میکنیم تا در اولین فرصت، برای معاینه و درمان تودههای قلبی احتمالی خودتان از بهترین جرح قلب در تهران نوبت بگیرید.
روش های درمان تومورهای قلبی
راه و روشهایی که برای درمان تودههای قلبی مورد استفاده قرار میگیرند، به نوع توده بستگی دارد. راه های درمان تومورهای قلبی اولیه و ثانویه (سرطانی) به شرح زیر هستند:
درمان توده های قلبی اولیه و غیر سرطانی:
جراحی قلب برای برداشتن این تودهها، اولین و موثرترین روش درمان میباشد. درمان توده های قلبی با جراحی در صورت کوچک بودن ابعاد آنها، موفق خواهد بود. در غیر اینصورت ممکن است که حتی بهترین جراح قلب هم، با چالشهایی در جراحی قلب جهت برداشتن این زوائد رو به رو شود.
درمان توده های قلبی ثانویه و سرطانی:
چارهی درمان تودههای سرطانی قلب جراحی نیست! اما راه کاری که برای درمان توده های قلبی سرطانی از سوی پزشکان جراحی قلب توصیه میشود، شیمی درمانی یا همان پرتو درمانی است. با وجود اینکه این روش عوارض زیادی که از خود بر جای میگذارد، اما میتواند یک راهکار مناسب برای مدیریت تومورها در قلب باشد.
جهت تعیین وقت برای درمان بیماری تومور قلبی کلیک کنید.
درمان تودههای متاستازیک در قلب:
درمان تودههای سرطانی اندامهایی مانند ریه و کبد که به قلب متاستاز دادهاند، میتواند به کمک جراحی یا حتی شیمی درمانی انجام شود. اما پیش از شروع روند معالجه بایستی که حتماً منشا تومورها تشخیص داده شود و درمان از منشا صورت بگیرد.
شانس زنده ماندن با وجود تومورهای قلبی چقدر است؟
تومورهای سرطانی در قلب امید به زندگی در بیماران را کاهش میدهند. به طور کلی:
- حدود ۵۰ درصد از افراد پس از تشخیص تودههای سرطانی، به طور میانگین 6 ماه عمر میکنند.
- حدود ۱۹ درصد از افراد تا ۵ سال پس از تشخیص زنده میمانند.
- حدود ۲۴ درصد از افراد تا ۳ سال پس از تشخیص زنده میمانند.
درصد امید به زندگی افراد همچنین به نوع توده قلبی هم بستگی دارد. طبق آمارهای بدست آمده از سوی مطالعاتی که بر روی بیماران مبتلا به توده قلبی انجام شده است، هر یک از انواع تودههای قلبی، شانس امید به زندگی تقریبی زیر را دارند:
توده سارکوم: شانس زنده ماندن به طور متوسط ۹ تا ۱۷ ماه پس از تشخیص است.
توده لنفوم: شانس زنده ماندن به طور متوسط ۷ ماه پس از تشخیص است. اگر درمان صورت نگیرد، بیمار تا ۱ ماه پس از تشخیص؛ ممکن است زنده باشد.
دکتر رامین بقایی، بهترین جراح فوق تخصصی قلب در تهران
دکتر رامین بقایی تهرانی یکی از بهترین پزشکان فوق تخصصی جراحی قلب در تهران هستند که فارغ التحصیل رشته جراحی قلب از دانشگاه ایران میباشند. ایشان بیش از ۲۰ سال است که مشغول به جراحی قلب کودکان و بزرگسالان، و همچنین ارائه خدمات مشاورهی قلبی به مادران باردار میباشند.
دکتر رامین بقایی عضو انجمن جراحان قلب ایران به مدت ۶ سال بودند و همچنین ریاست بخش جراحی قلب بیمارستان شهید مدرس را به مدت ۳ سال بر عهده داشتند. شما میتوانید برای معاینه قلبی و تشخیص اینکه آیا به جراحی قلب نیاز دارید یا خیر، به مطب دکتر رامین بقایی مراجعه کنید.
0 نظر