نارسایی دریچه آئورت قلب یکی از مشکلات قلبی و عروقی بسیار جدی است که در آن فرد میتواند با عدم خونرسانی کافی از دریچه آئورت و یا تنگی این حفره مواجه شود. در چنین شرایطی ممکن است که عواقب جدی و خطرناکی برای سلامت بیماران رقم بخورد و آسیبهای شدیدی به عروق و عضلات قلب بیماران وارد کند!
این احتمال وجود دارد که نارسایی دریچه آئورت قلب در بیماران، علامت و نشانهای را از خود بروز ندهد. تا جایی این بیماری علامتی ندارد که تغییری در ابعاد بطن چپ ایجاد نشود. اما به محض بزرگ شدن اندازه بطن چپ، بیمار با علائمی مواجه میشود که نیازمند مراجعه به پزشک متخصص برای درمان میباشد.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا به سوالاتی همچون “نارسایی دریچه آئورت چیست؟ آیا نارسایی دریچه آئورت خطرناک است؟ علت نارسایی دریچه آئورت چیست؟” پاسخ دهیم و شما را با این عارضه به خوبی آشنا کنیم.
دریچه آئورت کجاست و چگونه عمل میکند؟
قلب انسان به طور کلی از 4 دریچه تشکیل شده است که یکی از مهمترین و حیاتیترین آنها، دریچه آئورت است. این دریچه در بین بطن چپ و شریان آئورت قرار گرفته و وظیفه دارد تا جریان خون را از بطن چپ به سمت شریان اصلی آئورت هدایت کند.
اگر بخواهیم به عملکرد دریچه آئورت قلب بپردازیم بهتر است اینطور بگوییم که این دریچه، خون را از داخل بطن چپ قلب خارج کند و آن را به سمت شریان اصلی آئورت هدایت کند. در واقع زمانی که بطن راست منقبض میشود، دریچه ریوی قلب باز شده تا خون وارد آن شود. جریان خون از طریق این دریچه وارد عروق ریوی شده و به سمت ریههای شما هدایت میشود. در نهایت با انقباض بطن چپ، دریچه آئورت باز شده و سبب خروج خون از طریق دریچه آئورت و گردش آن در مسیر گردش خون خواهد شد.
نارسایی دریچه آئورت چیست؟
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که “نارسایی دریچه آئورت چیست و چطور به وجود میآید؟” در پاسخ به چیستی این اختلال، میتوان گفت که نارسایی دریچه آئورت زمانی اتفاق میافتد که دریچه آئورت قلب به خوبی و به طور کامل بسته نشود و جریان خون به قلب بازگردد و پس زده شود.
در صورت داشتن هرگونه ابهام و یا سوالی درباره نارسایی دریچه آئورت قلب در انتهای همین صفحه (بخش کامنت) سوالتان را مطرح نمایید. دکتر رامین بقایی در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
دریچه آئورت سالم از سه فلپ یا سه کاسپ تشکیل شده است. معمولاً زمانی نارسایی دریچه آئورت اتفاق میافتد که یکی از این فلپها به خوبی بسته نشوند و یا نتوانند خون را به طور کامل از بطن چپ وارد شریان آئورت کنند. در اغلب مواردی که نارسایی دریچه آئورت اتفاق میافتد، تخلیه خون به خوبی در بطن چپ انجام نمیشود. در برخی از موارد نارسایی دریچه آئورت میتواند موجب برگشت و یا نشت جریان خون از رگ آئورت به سمت عقب (بطن چپ) شود. افرادی که به بیماری نارسایی دریچه آئورت مبتلا هستند، معمولاً با تنگی نفس و یا درد قفسه سینه مواجه خواهند شد.
Aortic regurgitation (AR), also known as aortic insufficiency, is a form of valvular heart disease in which the integrity of the aortic valve is compromised and leads to inadequate closure of the valve leaflets.
نارسایی آئورت (AR) که به عنوان نارسایی دریچه آئورت شناخته میشود، نوعی بیماری دریچهای در قلب است که در آن یکپارچگی عملکرد دریچه آئورت قلب به خطر خطر افتاده و منجر به بسته نشدن لتهای دریچه میشود.
منبع:ncbi.nlm.nih.gov
علائم نارسایی دریچه آئورت
اگر به نارسایی دریچه آئورت مبتلا هستید، باید این هشدار را به شما بدهیم که با هیچ علامت و نشانهای از این بیماری مواجه نشوید. این عارضه قلبی در دراز مدت پیشرفت کرده و میتواند شدت یابد. هر چه این بیماری پیشرفت بیشتری داشته باشد، علائم بیشتری را از خودش نشان میدهد.
علائمی که به کمک آنها میتوان نارسایی دریچه آئورت را شناسایی کرد، عبارتند از:
- سرگیجه
- غش کردن
- ضعف و بی حالی
- تورم مچ پاها و پاها
- احساس سبکی در سر
- تپش قلب (آریتمی قلبی)
- احساس خستگی بی دلیل
- تنگی نفس به خصوص هنگام دراز کشیدن
- افزایش درد و ناراحتی در قفسه سینه با ورزش کردن
- احساس درد در قفسه سینهای مشابه به آنژین صدری
گاهی ممکن است اطرافیان و خانواده شما زودتر متوجه تغییراتی در رفتار و چهره شما شوند و به شما هشدار دهند که ممکن است بیماری پنهانی در بدن خود داشته باشید!
علت نارسایی آئورت
نارسایی دریچه آئورت میتواند در اثر آسیب دیدن این دریچه و یا تغییر شکل و حالت بافت قلب به وجود بیاید. حتی ممکن است که این بیماری به صورت مادرزادی و از بدو تولد همراه بیماران باشد. دلایلی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، بدون شک میتوانند در بروز نارسایی دریچه آئورت قلب تاثیر گذار باشند. علت ابتلا به نارسایی قلب را میتوانیم در دلایل زیر خلاصه کنیم:
عفونت قلب
عفونت قلبی که به عنوان بیماری اندوکاردیت هم شناخته میشود، به دلیل وجود عفونت درمان نشده در سایر قسمتهای بدن به وجود میآید. در واقع عفونت قلب زمانی اتفاق میافتد که یک ویروس عفونی در جریان خون به سمت قلب حرکت کند و با رسیدن به دریچهها، موجب آسیب رساندن و ایجاد نارسایی و تنگی و … شود.
فشار خون بالا
اگر به بیماری فشار خون مبتلا هستید، سلامت دریچههای قلب شما در معرض خطر است. چرا که خون با فشار بسیار زیاد و بالاتر از حد معمولی از دریچهها وارد بطن و دهلیزها شده و بعد از تصفیه و تمیز شدن، از آنها خارج میشود. هرچه خون با فشار بیشتری از دریچهها عبور کند، ریسک ابتلا به بیماریهایی همچون نارسایی دریچه آئورت بیشتر خواهد شد.
تب روماتیسمی
ویروس گلودرد استرپتوکوکی ویروسی است که اگر فکری به حال درمان آن نکنید، میتواند شما را با مشکلات و عوارضی از جمله تب روماتیسمی مواجه کند. تب روماتیسمی هم در ایجاد اختلال در عملکرد دریچههای قلب تاثیر گذاشته و باعث ایجاد نارسایی در دریچه آئورت خواهد شد. معمولاً تب روماتیسمی در افراد با سنین بالا، بیشتر از افراد با سنین کم مشاهده میشود.
تنگی دریچه آئورت
به دلیل تنگی دریچه آئورت و با سفت و ضخیم شدن آن، باز و بسته شدن کامل دریچه با مشکل مواجه خواهد شد. دقت کنید که با آسیب دیدن دریچه آئورت قلب، خونرسانی با مشکل رو به رو شده و میتواند خطرساز باشد!
نقایص مادرزادی دریچه قلب
بیماریها یا نقایص دریچه قلب که به صورت مادرزادی از بدو تولد شما را همراهی میکنند، در شکل گیری اختلالات قلبی نقش موثری دارند. به عنوان مثال فردی که به اختلالات مادرزادی دریچه قلب مبتلاست، ممکن است به جای ۳ لت در دریچه ۲ لت داشته باشد.
علت بروز نارسایی دریچه آئورت محدود به 5 دلیلی که به آنها اشاره کردیم نمیشود، بلکه میتواند در دلایل دیگری نیز به وجود بیاید که عبارتند از:
- لوپوس
- سندروم ترنر
- آنوریسم قلبی
- اختلالات ژنتیکی
- یبماری کرون روده
- آرتریت التهابی قلب
- سفلیس درمان نشده
به سلامت قلبتان اهمیت بدهید و اگر به بیماری خاصی مبتلا شدید، پیش از آسیب دیدن سایر اندامهای خود به پزشک متخصص مراجعه کنید و درمان را آغاز کنید.
چه کسانی بیشتر در معرض نارسایی دریچه آئورت قرار دارند؟
از آنجایی که نارسایی یا تنگی دریچه آئورت یک بیماری پیش رونده بوده و در طول زمان پیشرفت میکند، به همین دلیل اغلب افرادی که به نارسایی دریچه آئورت مبتلا هستند سنین بالایی دارند. با این اوصاف میتوانیم بگوییم که جوانان کمتر در معرض ابتلا به نارسایی دریچه آئورت هستند. اما مسئله مهمتر این است که ریسک بروز نارسایی دریچه آئورت در چه کسانی بیشتر است؟
- افرادی که سن بالایی دارند.
- افرادی که بیماریهای کبدی دارند.
- افرادی که به تب روماتیسمی مبتلا هستند.
- افرادی که اختلالات مادرزادی دریچه قلب دارند.
- افرادی که دچار انباشتگی کلسیم در دریچه آئورت قلب هستند.
اگر شما هم در هر یک از گروههای در معرض خطر ابتلا به نارسایی دریچه قلب هستید، به شما توصیه میکنیم تا حتماً به صورت مداوم تحت نظارت یک پزشک متخصص جراحی قلب باشید.
تشخیص نارسایی دریچه آئورت
چه تستهایی برای تشخیص نارسایی دریچه قلب وجود دارند؟ چه راهی میتواند به تشخیص نارسایی و تنگی دریچه آئورت کمک کند؟ پزشکان و متخصصان جراحی قلب به شما کمک میکنند تا بتوانید با روشهایی بسیار آسان که معمولاً برای تشخیص بیماریهای قلبی مورد استفاده قرار میگیرند، اختلال نارسایی دریچه آئورت را تشخیص دهید.
در بسیاری از مطبها و کلینیکها، پزشکان متخصص قلب ابتدا به کمک گوشی قلب، به ضربان قلب شما گوش میدهند. سپس به کمک دستگاه فشار خون، فشار شما را اندازه گیری میکنند و با دقت بسیار زیادی به دنبال ناهنجاریهایی از قبیل موارد زیر میگردند:
- ضربان غیرعادی و شدید قلب
- احساس نبض شدید در شریان گردن
- شنیدن صدای نشت خون از دریچه آئورت
- نبض تپنده یا نبض چکشی (نشانهای از نارسایی آئورت)
اگر این موارد در طی معاینه بالینی و اولیه تشخیص داده شوند، برای کسب اطمینان بیشتر که آیا به نارسایی دریچه آئورت مبتلا هستید یا خیر؛ از تست و آزمایشات تشخیصی زیر استفاده خواهد شد:
- تصویر برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس برای بررسی تغییر ابعاد دریچهها و بطنها
- نوار قلب یا EKG برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی، سرعت و نظم در تپش قلب
- آزمایش کاتتریزاسیون قلب برای بررسی فشار و جریان خون در حفرههای قلب
- اکوکاردیوگرام برای مشاهده وضعیت حفرههای قلب
- تصویر برداری با سی تی اسکن (Heart CT Scan)
- آنژیوگرافی عروق کرونر قلب
- ام آر آی (MRI) قلبی
این تستها و آزمایشات قلبی به پزشکان ماهر جراحی قلب کمک میکنند تا اختلالات، آسیبها و نارساییهای دریچه آئورت شما را تشخیص دهند و روند درمان شما را آغاز کنند.
درمان نارسایی آئورت
به نظر شما بیماری نارسایی دریچه آئورت قلب چطور درمان میشود؟ تعیین راه و روش درمان نارسایی دریچه آئورت، به شدت و آسیبی که به دریچه آئورت وارد شده است بستگی دارد. در واقع اگر که وضعیت نارسایی دریچه آئورت شما خفیف باشد، ممکن است به درمان با عمل جراحی نیازی نداشته باشد و تنها با قرص و دارو قابل مدیریت و درمان باشد.
به طور کلی میتوانیم درمان نارسایی و یا تنگی دریچه آئورت قلب را به دو روش درمان دارویی و درمان با جراحی انجام دهیم که به شرح زیر هستند:
جهت درمان نارسایی دریچه آئورت قلبتان اینجا کلیک کنید.
درمان دارویی نارسایی دریچه آئورت
اگر علائم خفیف بیماری نارسایی دریچه آئورت قلب را تجربه میکنید، متخصص جراحی قلب قرصها و داروهایی را تجویز میکند که معمولاً موارد زیر را شامل میشوند:
- دیورتیکها یا داروهای ادرار آور
- داروهای کنترل کننده فشار خون
- بتابلاکرها یا مسدود کنندههای بتا
- داروهای مهار کننده ACE یا داروهای شل کننده و منبسط کننده عروق قلبی
عمل جراحی درمان نارسایی دریچه آئورت
به غیر از داروهای مخصوص برای درمان نارسایی دریچه آئورت، پزشک با نظارت بر وضعیت قلب شما و همچنین ارائه توصیههایی پزشکی، شما را در مسیر درمان نارسایی خفیف دریچه آئورت همراهی میکند. این توصیههای مراقبتی برای درمان نارسایی خفیف دریچه آئورت قلبی عبارتند از:
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای الکلی
- ترک سیگار و پرهیز از مصرف دخانیات
- داشتن تناسب اندام و حفظ وزن در یک محدوده مناسب
- انجام فعالیتهای بدنی منظم و ورزش کردن به صورت منظم
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه و سبزیجات و گوشتهای کم چرب
این توصیهها به شما کمک میکند تا فشار خون کاهش بیابد و مشکلات قلبی شما به مرور زمان بهبود پیدا کند. علاوه بر نارسایی خفیف دریچه آئورت قلب، ممکن است که با پیشرفت بیماری به نارسایی شدید و مزمن این بیماری هم مبتلا شوید. در چنین موقعیتی درمان نارسایی دریچه آئورت با دارو و در خانه امکان پذیر نبوده و از انواع عملهای جراحی استفاده خواهد شد. راههایی که برای درمان نارسایی مزمن دریچه آئورت قلب مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
جراحی تعویض دریچه آئورت با ترانس کاتتر (TAVR)
این روش درمانی یک جراحی کم تهاجمی بوده که دریچه آئورت آسیب دیده را، با استفاده از بافتهای حیوانی (بیولوژیکی) و یا بافتهای مکانیکی درمان میکند.
جراحی ترمیم دریچه آئورت (Valvuloplasty)
این روش درمانی باعث میشود تا دریچه آئورتی که آسیب دیده است، طی یک عمل جراحی قلب باز ترمیم شود.
جهت تعیین نوبت اینترنتی برای جراحی ترمیم دریچه آئورت توسط دکتر رامین بقایی کلیک کنید.
جراحی جایگزین دریچه آئورت (AV)
در این روش درمانی به جای آنکه کل حفره آئورت آسیب دیده برداشته شود، تنها بخش آسیب دیده آن به کمک دریچههای مکانیکی و یا بیولوژیکی جایگزین میشود. جایگزین کردن دریچه آئورت همانند روش تعویضی بوده، با این تفاوت که تعویض دریچه با ترانس کاتتر صورت میگیرد اما در روش جایگزین کردن؛ این عمل تهاجمی و با باز کردن قفسه سینه انجام میشود.
پیشگیری از نارسایی دریچه آئورت
اگر هر نوع بیماری قلبی به خصوص نارسایی یا تنگی دریچه آئورت قلب را دارید، بهتر است تا منظم و به صورت دورهای به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. در اینصورت میتوانید به راحتی از شدت گرفتن و پیشرفت بیماریهای قلبی خودتان پیشگیری کنید.
اما اگر به دنبال راه و روشهای پیشگیری از نارسایی دریچه آئورت هستید، به شما توصیه میکنیم تا راه و روشهای زیر را که مورد تایید جوامع پزشکی نیز هستند؛ حتماً امتحان کنید:
سبک زندگی سالمی داشته باشید
مرتب ورزش کنید، تغذیه سالمی داشته باشید و به جای آنکه سیگار، مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی مصرف کنید، به دنبال حذف این موارد از روتین روزمره خودتان باشید. اگر اضافه وزن دارید، رژیم بگیرید و به دنبال کاهش وزن باشید و سعی کنید که از استرس به دور باشید.
به طور دورهای و منظم به پزشک متخصص مراجعه کنید
اگر سابقه خانوادگی بیماریهای قلبی و عروقی دارید و یا در معرض ابتلا به این بیماریها هستید، بهترین راهکار مراجعه منظم و دورهای به دکتر قلب یا جراح فوق تخصص قلب میباشد.
جهت مشاوره و پیشگیری از بیماری نارسایی دریچه آئورت توسط دکتر رامین بقایی کلیک کنید.
بیماریهای قلب و عروق خودتان را مدیریت و درمان کنید
اگر فشار خون، کلسترول بالا و یا نارسایی دریچههای قلبی را دارید، بهتر است تا حتماً به دنبال درمان و رفع این مشکلات باشید تا به قلبتان آسیب جدیتر و بیشتری وارد نشود.
با اینکه میتوانید زمینه عوامل به وجود آورنده بیماریهای قلب و عروق خودتان را مدیریت و درمان کنید، اما نمیتوانید از بیماریهای مادرزادی پیشگیری کنید. شما تنها قابلیت پیشگیری از ابتلا به عواملی را دارید که اکتسابی بوده و سبب بروز نارسایی دریچه آئورت میشوند.
عوارض نارسایی دریچه آئورت
بیماری نارسایی دریچه قلب میتواند به عروق قلبی سالم شما آسیب بزنند و در دراز مدت مشکلاتی جدی را برای سلامت شما رقم بزنند. عوارض احتمالی که در اثر ابتلا به نارسایی دریچه آئورت تجربه میکنید، عبارتند از:
- غش کردن
- مرگ ناگهانی
- نارسایی قلبی
- ورم یا ادم اندامی
- احساس سبکی در سر
- مشکلات آریتمی قلبی و تپش قلب
- اندوکاردیت یا عفونت لایه داخلی قلب
اگر میخواهید عوارض نارسایی دریچه آئورت قلب را تجربه نکنید و عروق قلبی شما سالم بماند، بهتر است تا به محض بروز علائم به پزشک مراجعه کنید و این ناهنجاری قلبی را درمان کنید.
نارسایی دریچه آئورت و ورزش
یکی از توصیههایی که به بسیاری از بیماران قلبی و عروقی توسط پزشکان متخصص قلبی میشود تا سلامت قلب و عروق آنها حفظ شود، این است که ورزش کنند و فعالیت فیزیکی منظمی به صورت روزانه داشته باشند. اما آیا ورزش برای نارسایی دریچه آئورت مفید است؟ آیا با بیماری نارسایی دریچه آئورت میتوانیم دویدن را تجربه کنیم؟
بله! اگر که شما ورزشکار هستید و نارسایی دریچه آئورت قلب دارید، میتوانید به ورزش کردن عادی خودتان ادامه دهید. تنها باید دقت داشته باشید که نباید فشار قلب و عروق شما به قدری زیاد شود که این نارسایی و تنگی، موجب تپش شدید قلب و عدم تخلیه خون کافی از دریچه آئورت شود.
بسیاری از افراد توصیه میکنند که اگر نارسایی یا تنگی دریچه آئورت قلب دارید، ورزشهایی با شدت و فشاری معمولی داشته باشید و از انجام دادن ورزشهای پرفشار دوری کنید.
ورزش با فشار متوسط نه تنها آسیبهای دریچه قلب شما را تشدید نمیکند، بلکه میتواند سلامت جسمی و روحی شما را نیز به همراه داشته باشد. اگر بیماری قلبی دارید حتماً تحت نظارت پزشک قلب خود و با مشورت با یک مربی حرفهای ورزش، تمریناتی را به صورت روزمره و با فشار کم انجام دهید.
نارسایی دریچه آئورت در کودکان
بسیاری از کودکان مبتلا به نارسایی دریچه آئورت قلب، کودکانی هستند که از بدو تولد و به صورت مادرزادی با بیماری نارسایی دریچه آئورت مواجه بودند. نارسایی دریچه آئورت مادرزادی در کودکان پسر سه برابر بیشتر از کودکان و نوزادان دختر اتفاق میافتد. اگر که فرزند شما از بدو تولد به عارضه نارسایی دریچه آئورت مبتلا شده باشد، معمولاً با علائم و نشانههای زیر متوجه این عارضه خواهید شد:
- ابراز درد در قسه سینه
- کم خوری و بی اشتهایی
- مشکلات تنفسی و تنگی نفس
- خستگی و بی حالی بعد از فعالیتهای ورزشی و فیزیکی
- عدم افزایش وزن و یا وزن گیری متناسب با سن کودک
تشخیص صحیح ابتلا به نارسایی دریچه آئورت قلب در کودکان بایستی تحت نظارت پزشک متخصص صورت بگیرد. چرا که ممکن است این ناهنجاری با سایر بیماریهای قلبی یکسان شمارده شود. بنابراین مراجعه به پزشک و تشخیص تخصصی بیماری قلبی الزامی است.
برای تعیین نوبت و درمان نارسایی دریچه آئورت قلب فرزندتان توسط دکتر رامین بقایی اینجا کلیک کنید.
نارسایی دریچه آئورت مادرزادی
اگر هنگام تولد دریچه آئورت قلب شما با مشکل مواجه شود و به جای آنکه با 3 لت (فلپ) تشکیل بشود، ممکن است که با 2 لت تشکیل شود.
چنین اتفاقی میتواند منجر به جلوگیری از خونرسانی کافی در قلب همراه باشد و نارسایی دریچه آئورت را به وجود بیاورد. این اختلال مادرزادی با عمل جراحی در بزرگسالی قابل درمان بوده و به کمک جراحی میتواند از بروز عوارض احتمالی نارسایی آئورت جلوگیری کند. درمان نارسایی مادرزادی دریچه آئورت با روش ترمیمی و یا تعویض دریچه قابل درمان میباشد.
دکتر رامین بقایی، جراح و درمانگر اختلالات مادرزادی قلب شما
دکتر رامین بقایی تهرانی، بهترین پزشک جراحی قلب برای درمان نارسایی دریچه آئورت
آیا به دنبال بهترین پزشک جراحی قلب برای درمان نارسایی دریچه قلب هستید؟ آیا میخواهید پزشکی ماهر و متخصص در جراحی دریچه آئورت را برای رفع و درمان مشکل خود پیدا کنید؟
دکتر رامین بقایی بهترین و حرفهای ترین پزشک متخصص جراحی قلب و عروق هستند که نه تنها به درمان و جراحی مشکلات بزرگسالان میپردازد، بلکه به درمان و جراحی مشکلات مادرزادی قلب و عروق در کودکان نیز میپردازند. ایشان فارغ التحصیل جراحی قلب از دانشگاه ایران در سال ۱۳۸۱ هستند و به مدت ۶ سال عضو هیئت علمی بورد جراحان قلب ایران بودند.
ایشان خدمات متنوع درمانی و جراحی قلب را در مطب خود ارائه میدهند، برخی از این خدمات عباتند از:
شما میتوانید برای بهره مندی از مهارت و تخصص دکتر رامین بقایی در جراحی تخصصی قلب، با شمارههای مطب ایشان تماس بگیرید و نوبت درمانی خودتان را همین حالا رزرو کنید.
0 نظر